Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 6 godina

HT opet na putu rasta

19.09.2014., Rovinj - Weekend Media Festival 2014.   Panel diskusija Veliko restrukturiranje biznisa, Davor Tomaskovic, direktor uprave HT-a. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berković/Pixsell
27.02.2016.
u 10:12

Uz rast prihoda i rekordnu razinu investicija, vodeći domaći telekom zadržao je visoku operativnu maržu

Hrvatski telekom prvi put nakon šest godina zabilježio je rast prihoda. Povećani su 0,2 posto i iznosili 6,92 milijarde kuna. Osim rasta prihoda, HT je lani i rekordno investirao, gotovo 1,5 milijardi kuna te pritom zadržao visoku operativnu maržu od 40,2 posto.

Neto dobit je, istina, snižena, i to 19,1 posto te je iznosila 925 milijuna kuna. Razlog pada profitabilnosti upravo je znatno povećanje kapitalnih ulaganja i investicija. Naime, HT je uložio 35 posto više u odnosu na ulaganja iz 2014., dok su istovremeno povećana porezna opterećenja na dobit za razliku od onih u 2014. Neto novčani tijek iz poslovnih aktivnosti iznosi 2,37 milijardi kuna te je porastao za 3,1 posto.

Brzi mobilni internet

Financijski pokazatelji govore da su intenzivne transformacijske aktivnosti u protekle dvije godine dale rezultate te da se najjači domaći telekom vratio na put rasta, što svakako pridonosi zadovoljstvu ključnih dionika na tržištu, od velikih i malih dioničara do dobavljača i partnera koji godišnje s HT-om razmijene roba i usluga u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna.

Unatoč tome što je ukupno hrvatsko tržište telekomunikacija u padu, u prvom redu zbog smanjenja vrijednosti tržišta govorne usluge, pad prihoda od osnovnih telekomunikacijskih usluga Hrvatskog telekoma je usporen, i u ukupnoj financijskoj slici nadoknađen rastom u novim područjima poput plasmana složenijih informacijsko-komunikacijskih rješenja za poslovne subjekte.

Kada se radi o investicijama one su ukupno povećane 1,46 milijardi kuna, odnosno 34,8 posto više nego godinu prije, a usmjerene su u tri ključna područja – razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP migracije. Usto je znatno povećan broj raspoloživih fiksnih širokopojasnih priključaka u Hrvatskoj za čak 23 postotna boda, što predstavlja najveći skok jedne države članice EU zadnjih godina. Slična je situacija i s mobilnom infrastrukturom, naime, pokrivenost populacije 4G mrežom kada govorimo o zatvorenom prostoru povećana je za 20 postotnih poena te sada obuhvaća 65 posto populacije u odnosu na 45 posto u 2014., dok je pokrivenost populacije na otvorenom sada 93 posto.

Brzine su u gradskim područjima povećane do 225 Mbit/s, trostruko više nego prošle godine, tvrdi se u priopćenju. Kao rezultat bolje infrastrukture za mobilni pristup internetu udio korisnika s pametnim telefonima povećao se za 10 postotnih bodova, s 41 posto na 51 posto u odnosu na lanjsko razdoblje. Stoga valja izdvojiti da je prosječni prihod po korisniku za podatkovne usluge povećan za 6,4 posto, dok je ukupni prosječni mjesečni prihod po korisniku bio 5,6 posto manji u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat vrlo konkurentnog tržišta pod utjecajem atraktivnih ponuda za korisnike. HT je pri tom zadržao vodeću poziciju s tržišnim udjelom od 47 posto spram broja korisnika mobilnih usluga.

Rast ICT-a i energetike

U području fiksnog širokopojasnog pristupa internetu HT je i dalje je na čvrstoj vodećoj poziciji, a ove godine broj priključaka povećan je 3 posto, što je nešto više od procijenjenog rasta tržišta u 2015.

Stabilizaciji prihoda dodatno su pridonijeli rast u ICT području i poslovanje s električnom energijom. ICT je pridonio s dodatnih 95 milijuna kuna (ukupno lani 659 milijuna kuna), dok su prihodi od energije veći u odnosu na 2014. za 35 milijuna kuna (ukupno 47 milijuna) zahvaljujući većem broju korisnika za 34,1 posto.

Ova godina bit će zasigurno zanimljiva za HT s obzirom na monetizaciju dosadašnjih ulaganja, nastavak ulaganja te pitanje hoće li doći do toliko potrebne suradnje i partnerstva privatnog i javnog sektora u razvoju širokopojasne infrastrukture koja bi zasigurno imala pozitivan učinak na oporavak posrnulog hrvatskog gospodarstva.

>>Prihodi HT-a blago porasli, predložena dividenda od 6 kuna

>>Branitelji traže dvostruko veću dividendu, HT nudi samo sedam kuna

Komentara 12

DU
Deleted user
10:18 27.02.2016.

A mi 5 svjetlosnih godina za kvalitetom na zapadu i cijenama duplo vecim... Ma bravooo HT Deutsche Telekom.

Avatar ivo587
ivo587
11:54 27.02.2016.

Je bajke,ja sam još u zagrebu na pcm-u, a mobilni internet koji je hsdpa i ide najviše 400 kilobjata u sekundi je skup ko vrag, daju ti par giga za astronomske cifre, a u infrastrukturu ne žele ulagati, a kamolii da ulože pa iskopaju za optiku. Došli su samo musti lovicu..uostalom ko ih može prisliliti da svima osiguraju optiku u 21 st. niko, jer kod nas ništa ne funkcionira od onih koji brinu o interesima građana, prodan je strancima da muzu lovu uz što manje ulaganja, a taj 4g signal ako je u centru zg-a onda velikog li ulaganja, stave na krov odašiljać i to je to, ali ajde provedi optiku do svake kuće , e oće malo morgen..

SZ
slaven.zadravec
11:43 27.02.2016.

Cijena dionica demantira tvrdnje iz ovog članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije