Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E.ON

Hrvatskoj smo ponudili prirodni plin po konkurentnim cijenama

draub
arhiva/vl
18.11.2010.
u 11:50

E.ON Rurhgasov direktor prodaje za Europu govori o tome zašto je toj kompaniji zanimljivo hrvatsko tržište, kakve planove imaju...

Pošto je Prirodni plin, Inina tvrtka za poslovanje plinom, prvi put ove godine raspisao natječaj za dobavljača plina, razgovarali smo s Haraldom Draubom, direktorom prodaje u Europi E.ON Rurhgasa, tvrtke koja se također javila na taj natječaj i za koju se nagađalo kako bi joj Vlada mogla prodati sav plinski biznis, odnosno tvrtku Prirodni plin. U ovom intervjuu Draub odgovara na pitanja je li E.ON zainteresiran za Prirodni plin, zašto su se javili na natječaj...

Hrvatska će profitirati

Zašto smatrate da biste mogli ponuditi povoljniju cijenu plina od ostalih ponuđača?

Ne bi bilo fer izjašnjavati se o poslovanju druge tvrtke, ali Hrvatska će profitirati od ovog natječaja koji je u tijeku. E.ON Ruhrgas ponudio je isporuke prirodnog plina Hrvatskoj po konkurentnim uvjetima i cijenama. Sada smo spremni za početak pregovora. Trenutačno poslujemo u 14 europskih zemalja i vjerujemo da će, zbog gradnje novog plinovoda između Mađarske i Hrvatske, Hrvatska biti u izvrsnoj poziciji. Zemlja će moći primati plin iz Austrije i iz Mađarske gdje E.ON Ruhrgas ima znatan veleprodajni portfelj. Hrvatska je tržište u nastajanju i očekujemo određen rast tržišta do 2020.

Je li točno da imate 2,5 milijarda kubika plina viška, kupljena od Gazproma, koji biste prodali Hrvatskoj?

Plinski portfelj E.ON Ruhrgasa vrlo je dobro diversificiran. Ni jedan pojedinačan izvor ne dominira našim isporukama. Prirodni plin najavio je natječaj za 2,5 milijarda kubičnih metara za razdoblje od tri godine. Zahvaljujući našoj snažnoj strukturi dobave plina i isporuci plina iz nekoliko zemalja možemo sudjelovati u ovom natječaju..

Je li se na natječaj Prirodnog plina javila E.ON-ova mađarska podružnica?

Ne, E.ON Ruhrgas izravno nudi isporuke plina Hrvatskoj. Sa svojom učinkovitom dobavom plina i tehničkom infrastrukturom uspjeli smo osigurati hitne isporuke plina Hrvatskoj i drugim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi u kratkom roku. Tijekom prekida opskrbe kupaca plinom u 2009. Hrvatska je dobila oko 1 milijun kubičnih metara u danu od E.ON Ruhrgasa za rusko-ukrajinskoga plinskog sukoba.

Više izvora opskrbe

Je li E.ON zainteresiran samo za ugovor o dobavi plina u iduće tri godine ili i za kupnju tvrtke Prirodni plin, odnosno preuzimanje plinskog biznisa?

Zainteresirani smo za značajne isporuke plina na hrvatsko tržište dugoročno, ali nismo zainteresirani za kupnju Prirodnog plina ili bilo koje druge plinske tvrtke. E.ON Ruhrgas spreman je pridonijeti hrvatskoj sigurnosti opskrbe i povećanju fleksibilnosti u isporukama plina.

Mi smo u pregovorima s nekoliko hrvatskih tvrtki, ne samo za isporuke plina nego i za prijenos know-how.

Ako kupujete plin od Gazproma, kako je moguće da biste ga vi kao prekupac Hrvatskoj prodavali jeftinije nego Gazprom? 

Imamo nekoliko izvora opskrbe i fleksibilan i širok portfelj. Prošle je godine, na primjer, E.ON Ruhrgas dobio 27 posto svoje zalihe iz Norveške, 26 posto iz Rusije, 22 posto iz njemačke proizvodnje, 15 posto iz Nizozemske i 3 posto iz Danske. Mi smo mnogo više od posrednika. Osim toga mi smo u međuvremenu i proizvođač. Naše su zalihe ponuđene na fleksibilan način.

One su posebno razvijene da zadovolje potrebe kupaca. Mi ne upravljamo samo plinskim portfeljima nego i skladištima u srednjoj i istočnoj Europi.

Veća potrošnja plina

Što hrvatski potrošači mogu očekivati u budućnosti u vezi s korištenjem plina i njegovom cijenom u usporedbi s drugim energentima?

Prirodni će plin imati odlučujuću ulogu na putu do održive opskrbe energijom. Kao jedna od vodećih europskih plinskih tvrtki, E.ON Ruhrgas vidi svoj glavni zadatak u utiranju puta za plin u Europi.

Razvijamo nova prodajna tržišta i ulažemo u visoko učinkovite plinske tehnologije.

Struktura europskog tržišta plina posve se izmijenila od gospodarske krize. Razlozi su velika prezasićenost zbog pada potražnje, s rastućom proizvodnjom nekonvencionalnog plina u SAD-u i povećanjem opskrbe, uglavnom iz izvora LNG-a u Europi.

Prema najnovijim podacima IEA-e, svjetska će potrošnja plina rasti. Za Europu se predviđa 12-postotno povećanje potrošnje plina do 2035.

Ključne riječi

Komentara 6

HI
hipnos
12:50 18.11.2010.

Slazem se sa tvojim komentarom. I samo bi jos nekad dodal... bla...bla...bla

CY
Cyber
12:44 18.11.2010.

Prvi sam!!! komentiram...bla..bla...

GR
gromCH
17:23 18.11.2010.

Što hrvatski potrošači mogu očekivati u budućnosti u vezi s korištenjem plina i njegovom cijenom u usporedbi s drugim energentima? da ce drzava biti brza da pokupi kajmak...................jeste gledali HRVATSKA UZIVO kad neko treba da ulaze u hrvatsku. Treba mu 10 mjeseci da napravi firmu a za papire treba 5 godina i to u Vukovaru gdje treba da se grad obnovi a kamoli u Zagrebu. I ikea ima problem sa nasom komunistickom birokracijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije