Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati istraživanja

Hrvatski softveraši izvoz podigli za još milijardu kuna

Tajana Barančić, predsjednica CISEx-a
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
20.06.2019.
u 06:30

Otvoreno 2000 radnih mjesta, 12 mlrd. kuna prihoda i 4 mlrd. izvoza

Izvoz hrvatskih softverskih tvrtki lani je porastao za oko milijardu kuna, odnosno 30 posto na gotovo četiri milijarde kuna, dok je ukupan prihod skočio na gotovo 12 milijardi kuna. Preliminarni su to rezultati tradicionalnog, godišnjeg istraživanja domaće softverske industrije, a što ih je objavila udruga Hrvatskih nezavisnih softverskih izvoznika (CISEx), koja okuplja četvrtinu domaćih softveraša i time čini najveće takvo udruženje u Hrvatskoj.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, koje je pokrenula Tajana Barančić, a koja je danas predsjednica CISEx-a, navodi se također da su zasad analizirali samo podatke za tvrtke kojima je temeljno poslovanje računalno programiranje, odnosno NKD J62. Ti podaci ukazuju da su softverske tvrtke lani otvorile oko 2000 novih radnih mjesta. Iz toga proizlazi da ne ubrzava samo rast izvoza već i zapošljavanje. Godinu prije, otvorile su 1786 novih radnih mjesta.

Ukupan broj zaposlenika prema ovim pokazateljima veći je za 11 posto.

Tajana Barančić kaže da su preliminarni podaci u skladu s očekivanjem i da ukazuju na daljnji rast softverske industrije.

– Dok čekamo ukupan pregled mogu reći da sam zadovoljna rastom izvoza te da nam predstoji daljnje stavljanje naglaska na proizvode i skalabilne poslovne modele te da profitna marža u branši zaslužuje daljnju analizu – kaže T. Barančić.

U CISEx-u navode da ovi pokazatelji ne uključuju obrte, koje koristi mnogo programera, te da u to nisu uključene slične djelatnosti poput proizvodnje računalnih igara koja je pod NKD-om J58.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije