Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski kongres

Hrvatski parket prepoznat uglavnom na izvoznim tržištima

parketi
Arhiva Vl-a
27.05.2011.
u 14:35

Iako hrvatski parketari s izvozom parketa ostvaruju suficit od oko 90 milijuna dolara, koji je dobra podloga za daljnji razvoj domaće parketne industrije, nedostaje im snažna i kontinuirana podrška države.

Unatoč kvaliteti proizvodnje i velikim potencijalima za dalji razvoj, hrvatska parketna industrija i dalje je više poznata i priznata na inozemnim tržištima, čulo se na današnjem Europskom kongresu proizvođača parketa koji se u organizaciji Europskog udruženja parketne industrije (FEP) održava u Cavtatu.

Iako je i europska parketna industrija bila pogođena krizom, a i pod stalnim je pritiskom ponude s Dalekog istoka, posljednjih mjeseci polako vraća svoje pozicije, tvrde u Drvnom klasteru. Hrvatski parketari u tom biznisu ostvaruju oko 90 milijuna dolara izvoznog suficita, ali nemaju snažnu i kontinuiranu podršku države. Svoj uspjeh zato temelje na intenzivnom proboju na inozemno tržište posljednjih godina te marketinškom pozicioniranju na sajmovima diljem Europe ali i šire.

– Glavno izvozno tržište je Italija gdje se izvozi 38% proizvodnje, a znatne količine izvoze se i u Švicarsku, Sloveniju, Grčku i Njemačku. U posljednje vrijeme također je pojačan izvoz u zemlje regije te je samo ove godine u Makedoniju izvezeno drvenih podnih obloga u vrijednosti od 1,5 milijuna dolara – kaže direktor Drvnog klastera Marijan Kavran, ističući kako velik interes u posljednje vrijeme pokazuju i daleka tržišta kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija. No za učvršćivanje tržišnih pozicija u tim zemljama potrebno se mnogo snažnije marketinški prezentirati.

Usprkos tim rezultatima, smatra Kavran, još uvijek ima prostora za povećanje prodaje na domaćem tržištu koje još nije dovoljno upoznato s prednostima ugradnje višeslojnog parketa pa proizvođači ozbiljno razmišljaju i o pokretanju promotivne kampanje. Hrvatski proizvođači slažu se, naime, da je slavonski hrast jedan od elemenata na kojem se uspješno može brendirati hrvatski parket, odnosno sve vrste drvenih podnih obloga.

Europsko udruženje parketne industrije (FEP) je udruženje europskih nacionalnih udruženja proizvođača parketa, tvrtki proizvođača parketa te dobavljača. Među članicama ovog udruženja danas su i četiri hrvatska proizvođača parketa (Pan Parket iz Orahovice, Drvoproizvod iz Jastrebarskog, Parketi Požgaj iz Velikog Bukovca te DI Novoselec iz Novoselca), a interes za članstvom izrazile su i još neke hrvatske tvrtke.

Komentara 1

OB
-obrisani-
08:15 31.05.2011.

wau. suuuper. kakva domaća drvna industrija. parket spada u poluproizvode i neželjen je proizvod u drvoprerađivačkoj industriji. gdje je estetski i funkcionalni namještaj - ništa? samo pili drvo 1 klase u parket i štancaj na strano tržište? ajdet vi u finu m.... razvijajte industriju namještaja - IKEA in fabula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije