Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA RAZLIKU OD HOTELSKIH KAPACITETA

Hrvatski kampovi zabilježili 4,2 posto više gostiju nego lani

kamp
Duško Marušić
06.10.2009.
u 13:49

Kampovi čine četvrtinu hrvatskog turizma, a ova je sezona unatoč prvotnim lošim prognozama, okončana uspješno - ustvrdila je Josipa Bonifačić Cvelić, predsjednica Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske dodajući kako je 97 posto gostiju u ovom sektoru turističkog smještaja bilo iz inozemstva.

Hrvatska koja broji 231 kamp (najviše u Istri i Zadarskoj županiji), s kapacitetom od 75,5 tisuća smještajnih mjesta, ove je godine u tom turističkom sektoru ostvarila u prvih osam mjeseci rast za 4,2 posto u pogledu dolazaka gostiju te 2,4 posto gleda li se na broj ostvarenih noćenja. 

Kampovi čine četvrtinu hrvatskog turizma, a ova je sezona, unatoč prvotnim lošim prognozama, okončana uspješno - ustvrdila je Josipa Bonifačić Cvelić, predsjednica Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske dodajući kako je 97 posto gostiju u ovom vidu turističkog smještaja bilo iz inozemstva.
 
A najbrojniji gosti u hrvatskim kampovima ovoga su ljeta bili turisti iz Njemačke s 3,7 milijuna ostvarenih noćenja. Iza njih slijede Slovenci s 2,1 milijun noćenja te Nizozemci s 1,6 milijuna ostvarenih noćenja. 
 
Prema nekim istraživanjima, gosti u kampovima dnevno troše 38 eura po danu. Najveći rast ostvarili su kvalitetniji kampovi na hrvatskoj obali, koji i unatoč krizi, bilježe bolju ponudu, ali i potražnju gostiju. 

- Za ovu godinu najavljivali smo da će kampovi pomoći da turistička sezona bude dobra, a brojke su pokazale da smo na tom tragu te ostaje dobro se pripremiti za 2010. godinu koja će biti iznimno zahtjevna - ocijenio je Damir Bajs, ministar turizma. 
 
U ministarstvu su podsjetili da je ovu sezonu označio pad dolazaka domaćih turista za sedam posto, dok je stranaca bilo više za četiri posto. Glavninu turističkih dolazaka ostvarili su gosti iz Njemačke, s rastom od sedam posto, a slijede ih turisti iz Italije te Slovenije. 

Izneseno je i kako su turisti iz Bugarske ostvarili najveći rast dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani, a pozitivni pomaci zabilježeni su i kod dolazaka gostiju iz Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Brazila i Kine.  

Iako se još čekaju službeni podaci, zahvaljujući toplom vremenu koje je produžilo boravak većeg dijela turista i u posezoni, ministar turizma procijenio je da će ovogodišnji rujan biti bolji nego lani. 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Santiago
15:02 06.10.2009.

Ovi podaci samo govore kako je turistička sezona bila jako uspješna bez obzira što svijetom vlada kriza.Samo tako treba i nastaviti i vjerujem da će turistička sezona svake godine biti što bolja i bolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije