Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crne prognoze

Hrvatski Dr. Propast - naš Roubini je Ljubo Jurčić

'SPECIJAL 24 SATA EXPRESS 30.01.2012., Zagreb - Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
15.07.2012.
u 16:00

Kad je Milanović dobio izbore, upozoravao je da rezanje proračuna donosi pad BDP-a. Nisu ga slušali, skresali su proračun 3,4 milijarde i računali na rast. Umjesto toga, sad ipak imamo pad koji bi mogao biti jedan do dva posto

I Hrvatska ima svog Nouriela Roubinija zvanog Dr. Propast! A on je Ljubo Jurčić. Možda usporedba zvuči malo pretjerano, no doista postoji dosta sličnosti između ova dva profesora ekonomije. Obojica su poznata po pesimističnim ekonomskim prognozama koje se na kraju pokažu prilično točnima. Podsjetimo na nekoliko Jurčićevih proročanstava iz posljednjih tri i pol godine.

“Hrvatska nije u krizi, i ove godine očekujemo rast BDP-a”, govorili su u proljeće 2009., gotovo uglas, tadašnji premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker.

– Globalna recesija već se prelila u Hrvatsku i bio bih sretan da BDP ove godine padne samo tri posto premda je realnije očekivati pad od oko pet posto – komentirao je tada za Večernji list Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Hrvatski BDP te se godine strmoglavio čak 5,8 posto i dao za pravo profesoru Jurčiću.

Te 2009. godine Ljubo Jurčić govorio je da globalna kriza nije isključivi krivac za hrvatske probleme jer smo zbog promašenih ekonomskih politika i uništavanja proizvodnje sami krivi za 90% naših problema, a smjelo je tada prognozirao i da će u Hrvatskoj u iduće dvije godine bez posla ostati najmanje 100.000 ljudi. I ta se crna prognoza obistinila, a od početka krize 2009. do danas u Hrvatskoj je broj zaposlenih smanjen čak za 200.000, sa 1,6 na 1,4 milijuna.

Predvidio i krizu u eurozoni

Jurčić se iskazao prognozom gospodarskog rasta, bolje reći pada, i za ovu godinu. Krajem prošle godine, nakon što je koalicija SDP-a i HNS-a osvojila izbore i najavila rezanje proračuna, Jurčić nije imao riječi pohvale i opet je pesimistično ustvrdio:

– Ako vi sada smanjite proračun, netko će izgubiti svoj dohodak, neće biti potražnje i domaća će proizvodnja još više opasti. To će potaknuti novi pad gospodarstva za 1 do 2 posto – upozorio je Jurčić, lani u prosincu. Proračunski rashodi za 2012. smanjeni su 3,4 milijarde kuna, a vlada Zorana Milanovića utemeljila ga je na projekciji rasta BDP-a od 0,8 posto. No, analize svih vodećih poslovnih banaka i HNB-a sada pokazuju da će hrvatski BDP ove godine pasti od 1,5 do 2 posto. Ljubo Jurčić je, čini se, opet bio u pravu.

I prošle godine u Hrvatskoj se naveliko govorilo o rastu BDP-a od 1 do 2 posto. Čak je i HNB pod vodstvom guvernera Željka Rohatinskog predviđao rast od 1,6 posto.

– Ove godine naš će se BDP kretati od -1 do +1 posto, što najviše ovisi o vremenu, odnosno poljoprivrednim prinosima i duljini turističke sezone. Najrealnije je očekivati da će biti na nuli – kazao je prošloga proljeća Jurčić, a HNB je početkom ove godine objavio da je hrvatski BDP u 2011. imao nultu stopu rasta (pada). Osim što se iskazuje u pogađanju makroekonomskih kretanja, Jurčić se proslavio i po tome što je krizni porez, koji je u ljeto 2009. uvela vlada Jadranke Kosor, prvi nazvao “novim haračem za raju, koji će još više produbiti recesiju i ubrzo će se morati ukinuti”. Podsjetimo, “harač” je živio nekoliko mjeseci, jer je dodatno smanjio potrošnju građana i zemlju gurnuo u još dublju krizu.

Doktor ekonomije Ljubo Jurčić lani je drugi put zaredom dobio nagradu Gorazd Nikić za hrvatskog ekonomskog analitičara godine. Osim na domaćem polju, Jurčić se iskazao i u predviđanju razvoja krize u eurozoni. Krizu je, kaže Jurčić, predvidio prije tri-četiri godine jer se nakon sloma socijalizma neoliberalizam pokazao u punoj snazi i divljini, kao sustav kojem nedostaje socijalna pravda i solidarnost.

– Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji. Drugi je sloj krize način uvođenja eura, pri čemu se nisu gledali ekonomski, nego politički kriteriji – smatra Jurčić, koji predviđa krah EU ako se ne postavi na zdrave ekonomske i socijalne temelje.

Nema sustavne države

Na osnovi kojih podataka i pokazatelja Jurčić tako precizno predviđa ekonomska kretanja?

– Budućnost se može pročitati iz povijesti. Nije da se sve ponavlja, nego ono što se sada događa nekad je posijano. Što si posijao, to ćeš i žeti – kaže Jurčić.

Sada je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje 295.000 nezaposlenih. Tu brojku možemo zahvaliti špici sezone i sezonskom zapošljavanju. Jurčić očekuje da će do kraja godine na burzi biti više 350.000 ljudi.

– Hrvatska nije izgradila sustavnu državu i ekonomiju. A ako se, kao Hrvatska, ne razvijate organizirano, već spontano, osuđeni ste na propast – upozorava Dr. Propast.

Ekonomsku politiku ove vlade smatra potpuno promašenom. Ne razumije ministra gospodarstva Radimira Čačića koji samo priča o kapitalnim investicijama u energetiku i građevinu.

– Kapitalne investicije puno koštaju, a ne stvaraju nova radna mjesta i ne potiču domaću proizvodnju. Hrvatska bi sve što ima sada trebala uložiti u proizvodnju finalnog proizvoda – upozorava Jurčić.

Što nas onda očekuje u 2014.?

– Hrvatski građani ušli su u apatiju jer su od nove vlasti očekivali pametne poteze, a ova vlada nema nikakve poteze. Ona nas gura u još dublju recesiju i do kraja 2014. bez posla bi moglo biti više od 400.000 ljudi, a to je granica na kojoj puca narod – kataklizmičan je hrvatski Dr. Propast Ljubo Jurčić.

Komentara 70

GO
google385
16:38 15.07.2012.

da pogodio je dosta ali otkrit cu vam i tajnu kako i vi mozete biti svjetski analiticar u ekonomiji i politici jednostavno kao i jurcic pretplatite se kod americke analiticarske kompanije stratfor koja radi analizu svih ekonomskih i politickih zbivanjaa u citavome svjetu i onda vam ih emailom salju.to rade mnogi svjetski analiticari a u hrvatskoj jurcic,cvrtalo i jos neki

LO
Lovro2101
16:58 15.07.2012.

Izdala ga partija (nesuđeni predsjednik RH) !!!!!

ĆA
ćaćaća
20:44 15.07.2012.

od čačkovića gori nije 100%..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije