Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatske banke na europskom dnu po kreditiranju poduzeća

Na plasmane poduzećima, prema podacima portala www.moj-bankar.hr, otpada 38,2 posto kredita, dok je prosjek eurozone 43,8 posto. Građanima su banke plasirale 57,1 posto ukupnih plasmana
18. svibnja 2010. u 16:05 4 komentara 21 prikaza
zagrebačka banka
Foto: Arhiva VL-a

Hrvatske banke mnogo su naklonjenije građanima, kojima su plasirale 57,1 posto kredita, od poduzeća čiji je udio kredita na samom dnu u odnosu na europske prosjeke. Na njih, prema podacima portala www.moj-bankar.hr, otpada 38,2 posto kredita, dok je prosjek eurozone 43,8 posto. U usporedbi s bankama u regiji, protežiranje stanovništva još je očitije. Na kredite državi odnosi se pet posto ukupnih plasmana, dvostruko manje nego u EU. No, veće zaduženje države kod njih je posljedica zaduživanja u domicilnim bankama, dok se Hrvatska u većoj mjeri zadužuje u inozemstvu.

Ovakvu strukturu plasmana, koju karakterizira iznimno visok iznos plasmana stanovništvu, a nizak poduzećima, stručnjaci smatraju iznimno nepovoljnom za hrvatsko gospodarstvo.

Banke nemaju izbora?

Indikativna je izjava koju je Herbert Stepic, direktor Raiffeisen internationala dao na Glavnoj skupštini EBRD-a, kako u Hrvatskoj posuđuju najviše građanima jer nemaju kome drugome te da bi posuđivali poduzećima kad bi u Hrvatskoj postojala poduzeća kojima bi mogli posuđivati.

Unutar Europske unije plasmani stanovništvu i gospodarstvu gotovo su izjednačeni; 47 posto kredita ima stanovništvo, 44 posto gospodarstvo. Regija je, pak, još sklonija tvrtkama koje u Srbiji odnose 61 posto kredita, dok na građane otpada tek 30 posto, a sličan je i omjer u Bugarskoj, Makedoniji i BiH koje karakterizira manji iznos plasmana građanima od prosjeka EU. Nove članice EU, Rumunjska, Češka i Mađarska, u skladu su s prosjekom eurozone, dok je Poljska najbliža Hrvatskoj, sa 55 posto plasmana stanovništvu i 42 posto poduzećima.

Tvrtkama treba kapital

- To s druge strane nepovoljno utječe na osobnu potrošnju, jedan od glavnih generatora rasta BDP-a, pa ni u tim zemljama gospodarska situacija nije sjajna - piše www.moj-bankar.hr

Ističu da su kao glavni generator rasta i oporavka označena poduzeća kojima je za to potreban svježi kapital po povoljnim uvjetima. Sredstva iz pretpristupnih fondova nisu dovoljna za veći zamah gospodarstva, a i većina poduzeća teško može ispuniti kriterije za dobivanje tih sredstava.

- Hrvatsko tržište kapitala još uvijek nije na razini zapadnih zemalja, pa poduzećima nisu u većoj mjeri dostupni izvori financiranja koji su dostupni u zemljama s razvijenijim financijskim tržištima. Zbog toga bankovni krediti hrvatskim poduzetnicima i dalje ostaju primarni izvor svježeg kapitala, pa bi tvrtke trebale povoljne kredite koji bi u jednoj mjeri bili poticani od države - zaključuju.

USPOREDBA STRUKTURE BANKOVNIH KREDITA

USPOREDBA STRUKTURE BANKOVNIH KREDITA

Država

Stanovništvu

Državi

Poduzećima

Hrvatska

57,1%

4,7%

38,2%

Poljska

54,6%

3,9%

41,5%

Mađarska

49,3%

2,9%

47,9%

Češka

49,0%

3,1%

47,9%

Rumunjska

47,4%

5,5%

47,1%

Euro zona

46,7%

9,5%

43,8%

BiH

44,4%

2,5%

53,1%

Bugarska

38,2%

0,0%

61,8%

Makedonija

37,2%

6,7%

56,1%

Srbija

30,0%

8,5%

61,5%

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar @veNLO
  @veNLO:

  Kakva je to novost?? Pa nisu strane banke koje su preuzele naše banke za 5,4 milijarde kuna nakon što ih je naša država sanirala s 87,4 milijarde kuna došle ovdje da bi razvijale hrvatsku ekonomiju. Strane banke su došle samo ... prikaži još! zato da bi dokrajčile hrvatsku industriju, upropastile gospodarstvo i zadužile zemlju.

 • -obrisani-:

  koje to \"Hrvatske\" banke? HPB? pa probali su i?

 • art.vandalay:

  ma nije istina, samo pitajte naše bankare oni će vam reći da im je hrvatska ekonomija najbolji prijatelj...djubrad smrdljiva bankarska, treba vam malo Grčke lopine usrane