Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neravnoteža

Hrvatske banke na europskom dnu po kreditiranju poduzeća

zagrebačka banka
Arhiva VL-a
18.05.2010.
u 16:05

Na plasmane poduzećima, prema podacima portala www.moj-bankar.hr, otpada 38,2 posto kredita, dok je prosjek eurozone 43,8 posto. Građanima su banke plasirale 57,1 posto ukupnih plasmana

Hrvatske banke mnogo su naklonjenije građanima, kojima su plasirale 57,1 posto kredita, od poduzeća čiji je udio kredita na samom dnu u odnosu na europske prosjeke. Na njih, prema podacima portala www.moj-bankar.hr, otpada 38,2 posto kredita, dok je prosjek eurozone 43,8 posto. U usporedbi s bankama u regiji, protežiranje stanovništva još je očitije. Na kredite državi odnosi se pet posto ukupnih plasmana, dvostruko manje nego u EU. No, veće zaduženje države kod njih je posljedica zaduživanja u domicilnim bankama, dok se Hrvatska u većoj mjeri zadužuje u inozemstvu.

Ovakvu strukturu plasmana, koju karakterizira iznimno visok iznos plasmana stanovništvu, a nizak poduzećima, stručnjaci smatraju iznimno nepovoljnom za hrvatsko gospodarstvo.

Banke nemaju izbora?

Indikativna je izjava koju je Herbert Stepic, direktor Raiffeisen internationala dao na Glavnoj skupštini EBRD-a, kako u Hrvatskoj posuđuju najviše građanima jer nemaju kome drugome te da bi posuđivali poduzećima kad bi u Hrvatskoj postojala poduzeća kojima bi mogli posuđivati.

Unutar Europske unije plasmani stanovništvu i gospodarstvu gotovo su izjednačeni; 47 posto kredita ima stanovništvo, 44 posto gospodarstvo. Regija je, pak, još sklonija tvrtkama koje u Srbiji odnose 61 posto kredita, dok na građane otpada tek 30 posto, a sličan je i omjer u Bugarskoj, Makedoniji i BiH koje karakterizira manji iznos plasmana građanima od prosjeka EU. Nove članice EU, Rumunjska, Češka i Mađarska, u skladu su s prosjekom eurozone, dok je Poljska najbliža Hrvatskoj, sa 55 posto plasmana stanovništvu i 42 posto poduzećima.

Tvrtkama treba kapital

- To s druge strane nepovoljno utječe na osobnu potrošnju, jedan od glavnih generatora rasta BDP-a, pa ni u tim zemljama gospodarska situacija nije sjajna - piše www.moj-bankar.hr

Ističu da su kao glavni generator rasta i oporavka označena poduzeća kojima je za to potreban svježi kapital po povoljnim uvjetima. Sredstva iz pretpristupnih fondova nisu dovoljna za veći zamah gospodarstva, a i većina poduzeća teško može ispuniti kriterije za dobivanje tih sredstava.

- Hrvatsko tržište kapitala još uvijek nije na razini zapadnih zemalja, pa poduzećima nisu u većoj mjeri dostupni izvori financiranja koji su dostupni u zemljama s razvijenijim financijskim tržištima. Zbog toga bankovni krediti hrvatskim poduzetnicima i dalje ostaju primarni izvor svježeg kapitala, pa bi tvrtke trebale povoljne kredite koji bi u jednoj mjeri bili poticani od države - zaključuju.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar @veNLO
@veNLO
16:18 18.05.2010.

Kakva je to novost?? Pa nisu strane banke koje su preuzele naše banke za 5,4 milijarde kuna nakon što ih je naša država sanirala s 87,4 milijarde kuna došle ovdje da bi razvijale hrvatsku ekonomiju. Strane banke su došle samo zato da bi dokrajčile hrvatsku industriju, upropastile gospodarstvo i zadužile zemlju.

OB
-obrisani-
16:47 18.05.2010.

koje to \"Hrvatske\" banke? HPB? pa probali su i?

AV
art.vandalay
19:03 18.05.2010.

ma nije istina, samo pitajte naše bankare oni će vam reći da im je hrvatska ekonomija najbolji prijatelj...djubrad smrdljiva bankarska, treba vam malo Grčke lopine usrane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije