Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostarski div

Hrvatska vlada neće spašavati Aluminij, pa ni šibenski TLM

aluminij
Ivana Ivanović/PIXSELL
08.06.2013.
u 12:00

Prestane li tvrtka iz Bosne i Hercegovine s radom, upitno će biti i 5000 radnih mjesta kod nas

Gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju, što su najavili čelnici te tvrtke zbog gubitaka uzrokovanih visokom cijenom struje i niskom cijenom aluminijske sirovine, dovelo je u pitanje i oko 5000 radnih mjesta u Hrvatskoj. S obzirom na to da šibenski TLM, ponajprije valjaonica, tehnološki ovisi o sirovini iz Aluminija, ako se ugasi mostarska tvornica, neće se moći održati ni TLM-Tvornica valjanih proizvoda kao ni TLM-Tvornica prešanih proizvoda. A svaka od tih tvornica zapošljava po 1000 radnika.

Popuštanje pritiska iz EU

No stečaj TLM-TVP-a pak doveo bi u bezizlazan položaj zadarski Aluflexpack koji zapošljava još 1000 ljudi. U povezanim tvrtkama pak radi još 2000 djelatnika. Vlado Čović, predsjednik uprave Zagreb-Montaže, koja je vlasnik TLM-TPP-a, ipak je optimist i smatra da se neće dogoditi crni scenarij i gašenje Aluminija pa potom TLM-a i Aluflexpacka.

– Rješenje ovog problema je da sjednu za stol predstavnici Hrvatske i BiH te se dogovore – kaže Čović. Dodaje da je i Europska unija najavila za rujan popuštanje pritiska na europsku aluminijsku industriju jer su shvatili da će ona u svjetskim okvirima uz sadašnje cijene električne energije gubiti tržišnu utakmicu.

Čović kaže da je u ponedjeljak dogovoren sastanak svih uključenih u probleme Aluminija s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. No kako doznajemo od visokog dužnosnika iz Vlade, Vlada će na cijelu situaciju u kojoj se našla mostarska tvrtka gledati kao na poslovnu relaciju TLM-Aluminij, odnosno ne vidi razloga da intervenira, ali će, naravno, sve učiniti da TLM ostane na životu.

Problem s plaćanjem

Ova vlada ne želi očito više politiku petljati u cijelu situaciju, kao što je bio slučaj u vrijeme Ive Sanadera. Prema informacijama, nije istina da Aluminij ne može nabaviti jeftiniju struju na tržištu BiH od one koju nudi HEP. Riječ je o političkim razmiricama jer Mostar ne želi navodno od Federacije nabavljati struju. TLM kasni Aluminiju s plaćanjem, što je dodatno razvilo problem, a u Vladi postavljaju i pitanje prodaje proizvoda šibenske tvrtke TLM-a preko švicarske tvrtke, tj. odnos cijena nabave i prodaje.

>> Hypo prodaje imovinu, TLM ima novoga gazdu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije