Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska udruga kreditnih unija postala član HUP-a

Cilj sporazuma je razvoj tržišta kreditnih unija u Hrvatskoj i lakši pristup izvorima financiranja za građane, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike
19. prosinca 2012. u 17:35 0 komentara 28 prikaza
huku, Hrvatska udruga kreditnih unija (1)
Foto: Hrvatska udruga kreditnih unija
Pogledajte galeriju 1/3

U ponedjeljak su Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potpisale sporazum o poslovnoj suradnji čiji je cilj razvoj tržišta kreditnih unija u Hrvatskoj i lakši pristup izvorima financiranja za građane, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike. Tim sporazumom HUKU postaje pridruženi član HUP-a.

Domaće kreditne unije teško preživljavaju na financijskom tržištu i o njihovim je problemima nedavno raspravljao i Savjet središnje banke. Brojke o njihovu poslovanju ne objavljuju se poput izvješća banaka, no u udruzi ne skrivaju da je situacija teška te da je upravo to razlog zbog kojeg su tražili izmjene zakonske regulative.

– Mi ne tražimo ništa više nego da možemo obavljati one poslove koje direktno dozvoljava europska direktiva – rekla je predsjednica HUKU-a Željka Pirija- Benaković.

– Intenzivnim radom naposljetku smo dobili sugovornika u Hrvatskoj narodnoj banci, gdje smo nedavno bili na sastanku oko izmjena zakona. Sutra imamo sastanak s ministrom Slavkom Linićem i nadamo se pozitivnom odgovoru na naše prijedloge – objašnjava Pirija-Benaković.

Milijun kuna za obrtnike, OPG-ove i građane

Prođu li razgovori u HNB-u i Ministarstvu financija za kreditne unije željenim tijekom, propisi koji reguliraju njihovo poslovanje mogli bi se u proceduri naći već u siječnju, nadaju se u HUKU-u.

Regulacijom bi HUKU mogao kreditirati i male poduzetnike;

– I u dosadašnjim, možemo reći ograničavajućim uvjetima, trudili smo se poslovati prema načelima uzajamnosti i društvene korisnosti, temeljima poslovanja kreditnih unija u EU – kaže Pirija-Benaković.

– Tako smo s Hrvatskim savezom zadrugara (HSZ) prošli mjesec potpisali ugovor kojim zadrugarima omogućavamo lakši pristup izvorima financiranja.

Vrijednost kreditne linije koju je HUKU otvorio je milijun kuna – objašnjava Pirija-Benaković.

>> Poslodavci nude Vladi: Platit ćemo vam najbolje konzultante

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.