Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Inovacije za razvoj 2009./2010.“

Hrvatska prema inovacijskom indeksu na 38. mjestu

Kompjuter, računalo
Arhiva VL
16.12.2009.
u 13:43

Švedska je najinovativnije gospodarstvo na svijetu, Finska je na drugom mjestu, a slijede je SAD, Švicarska, Nizozemska i Singapur.

Europska poslovna škola objavila je prvi put izvještaj "Inovacije za razvoj 2009./2010.“ ("The Innovation for Development Report 2009/2010“) u kojem se pomoću indeksa inovacijskog kapaciteta uspoređuje 131 zemlja svijeta.

Prema nalazima izvještaja Švedska je najinovativnije gospodarstvo na svijetu, Finska je na drugom mjestu, a slijede je SAD, Švicarska, Nizozemska i Singapur.

Hrvatska se prema indeksu inovacijskog kapaciteta nalazi na 38. mjestu od ukupno 131 zemlje. Slovenija i Češka su na 31., odnosno 32. mjestu, a Slovačka, Poljska i Mađarska su iza Hrvatske (39., 40., i 41. mjesto).

Snage inovacijskog kapaciteta Hrvatske vidljive su u sljedećim pokazateljima: broj pretplatnika mobilnih telefona, škole koje imaju pristup internetu, broj članaka u znanstvenim i tehničkim publikacijama te broj pretplatnika interneta.

Istovremeno rezultati izvješća pokazuju slabija područja na koja se treba usmjeriti kako bi se poboljšali uvjeti koji određuju inovacijski kapacitet Hrvatske: zaštita investitora, opskrba i distribucija električne energije, učinkovitost financijskog sektora te razina duga.

Temelj indeksa čini pet stupova inovacijskog kapaciteta: institucijsko okruženje, ljudski kapital, dodatno obrazovanje te trening i socijalna uključenost, regulatorni i pravni okvir, istraživanje i razvoj te korištenje ICT-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije