Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Hrvatska poštanska banka: Gubitak 1,3 milijuna, dobit 276,3 mil. kuna

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/4
25.10.2017.
u 06:30

Dokapitalizacija bi trebala biti dovršena do kraja godine, računa se prvo na mirovinske fondove. O preuzimanju Jadranske banke odlučivat će se do kraja godine, no akvizicija će uslijediti tek nakon dokapitalizacije

Hrvatska poštanska banka u trećem je kvartalu gotovo anulirala polugodišnji gubitak od 64,84 mil. kn, nastao nakon izdvajanja golemih rezervacija vezanih uz poslovanje s Agrokorom i povezanim tvrtkama.

Sa 276,3 mil. kn operativne dobiti, 15 mil. kn manjom nego u istom razdoblju lani kad su ostvarili jednokratne efekte od prodaje udjela u Visi, u gubitku su 1,3 mil. kn.

– U trećem smo kvartalu ostvarili 63,2 mil. kn neto dobiti, a usprkos kapitalnim ograničenjima rastu nam tržišni udjeli u kreditima i depozitima – rekao je jučer Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a.
Banka je ove godine izdvojila 193,5 mil. kn rezervacija zbog izloženosti Agrokoru, no očito se na toj brojci neće stati, niti u HPB-u, niti u drugim bankama. Upućeni vjeruju da bi stvarni iznosi rezerviranja po kreditima koncernu u svim bankama trebali biti puno veći od dosadašnjih.

– Do kraja godine očekujemo eventualne dodatne rezervacije za Agrokor. Svima su poznata nova financijska izvješća, no mi smo s tim računali i na to smo spremni – istaknuo je član uprave HPB-a Domagoj Karađole te pojasnio da im bez tih “eksternih” faktora, operativna dobit nadmašuje rekordnu 2016., a banka je dodatno smanjila i operativne troškove. Neto kamatni prihod porastao im je šest posto, na 399 mil. kn, prihod od naknada 3,6 posto, na 147 mil. kn. U 2017. otvorili su 25 tisuća novih tekućih računa građana i više od 1200 računa poduzeća.

Ukupni su krediti rasli 3,3 posto, na 13,2 mlrd. kn, a depoziti 0,9 posto, na 16,4 mlrd. kn. Daljnji rast ograničava manjak kapitala zbog kojeg banka “pleše” na rubu regulatornih zahtjeva, a dogovor s vlasnicima oko uplate dodatnog kapitala je u tijeku i proces bi, najavljuje Vuić, trebao biti dovršen do kraja godine.

– Država će i dalje ostati većinski vlasnik, no u ovoj dokapitalizaciji očekujemo veći udio privatnih investitora, ponajprije mirovinskih fondova – kaže Vuić.

Da bi se proces dovršio treba, ističe, riješiti otvorena pitanja, i to ona vezana uz prethodnu dokapitalizaciju i sastav nadzornog odbora. Predstavnik u NO-u tada je obećan mirovincima, no država se nije držala dogovora. Drugo je pitanje cijena dionice. Do kraja godine donijet će i odluku o preuzimanju Jadranske banke, no službeno preuzimanje može se provesti tek nakon dokapitalizacije.

 

Komentara 4

NE
Netko92
06:47 25.10.2017.

Od nedavno imam racun u postanskoj banci, razlog je taj sto je vecinski vlasnik drzava. Sad bi je privatizirali!!! Dali ima jos ijedna HR banka?

PH
Petarstijena-HR
09:29 25.10.2017.

Tko to u Ministarstvo gospodarstva zapošljava potpuno nesposobne osobe?Osoblje u MINGO je nestručno i potpuno isključeno iz svijeta suvremenih poslovnih tokova...

CR
CRONER
09:18 25.10.2017.

Neće država prodati većinski udio u banci, stoga ne moraš brinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije