Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

HAKOM zabranio: Hrvatska pošta više vam ne smije naplaćivati ovu uslugu

"To je dobra vijest za sve građane koji koriste e-trgovinu i osnovne poštanske usluge, a koje u Hrvatskoj pruža Hrvatska pošta-HP na temelja akata Svjetske poštanske unije", komentiraju iz HAKOM-a
27. rujna 2019. u 06:53 32 komentara 18768 prikaza
Hrvatska pošta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska pošta (HP) ne smije više građanima naplaćivati dodatnu poštarinu od 4,50 kuna za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa, jer joj je to rješenjem zabranio poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), navodi se u tom rješenju na web-stranicama HAKOM-a.

Ilustracija LOŠE ISKUSTVO S HP-OM Hrvatica iz dijaspore tvrdi: 'Pokrali su nas, želim upozoriti druge da im se ne dogodi isto'

"To je dobra vijest za sve građane koji koriste e-trgovinu i osnovne poštanske usluge, a koje u Hrvatskoj pruža Hrvatska pošta-HP na temelju akata Svjetske poštanske unije", komentiraju iz HAKOM-a rješenje o toj zabrani, datirano s 18. rujnom ove godine.

Ističu i da se u obrazloženju tog rješenja, uz ostalo, navodi i da je Hrvatski sabor početkom 2019. ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju (SPU) te da je HAKOM zatražio mišljenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o odredbama Zakona o poštanskim uslugama (ZPU) koje se odnose na međunarodni pismovni promet.

"Na temelju pribavljenog mišljenja nadležnog Ministarstva i ovlaštenog prijevoda akata SPU-a, poštanski inspektor odlučio je zabraniti HP-u naplatu uručenja malih paketa od primatelja. Dobra vijest za sve građane je i da se HP ne može žaliti na to rješenje, iako može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom protiv HAKOM-a, no eventualna tužba neće odgoditi izvršenje rješenja", poručuju iz HAKOM-a.

bez empatije Zagrepčanka zamolila u pošti da je zbog raka puste preko reda, odbili je jer predobro izgleda?!

U rješenju o zabrani dalje naplate te dodatne poštarine, navodi se i da je HP u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do 2 kilograma, protivno aktima SPU, obavljao naplatu za uručenje malog paketa od 4,50 kuna od primatelja tih pošiljaka. HP-u je stoga naloženo da u roku od osam dana po primitku tog rješenja prestane s tim postupanjem, odnosno da ukine tu naplatu za uručenje malog paketa i u istom roku obavijesti inspektora o poduzetim mjerama.

"U slučaju nepostupanja po ovom rješenju, odgovornoj osobi izreći će se novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna, a u slučaju daljnjeg neispunjavanja obveze, izreći će se druga, veća novčana kazna", stoji uz ostalo u tom rješenju.

RAZGOVORI U TIJEKU HP želi povisiti cijene zbog većih troškova i ulaganja, HAKOM privremeno zabranio poskupljenje

HAKOM je taj inspekcijski nadzor nad HP-om proveo po službenoj dužnosti jer je regulator i poštanskog tržišta, a i zbog prigovora korisnika da im HP naplaćuje takav iznos za uručenje malog paketa na adresi ili u poštanskom uredu kada ga dođu preuzeti. Zbog tog rješenja HP je tražio produljenje roka za izvršenje za dodatnih 30 dana, smatrajući da je navedeni dani rok od osam dana prekratak zbog složenosti tehnoloških procesa te da bi kao takav, kako su naveli, mogao imati znatnije povećanje u troškovima poslovanja.

No, poštanski inspektor HAKOM-a je nakon analize dostavljenih argumenata glede odgode rješenja utvrdio da navedeni zahtjev HP nije osnovan te je drugim rješenjem, od 25. rujna ove godine, odbijena odgoda izvršenja, uz obrazloženje da HP nije dokazao mogućnost nastanka teško popravljive štete i nije dokazao kako odgoda ne bi bila protivna javnom interesu.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
HLADAN I OBLAČAN TJEDAN
Pripremite lopate: Tijekom tjedna bi mogao pasti i prvi snijeg u nizinama
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Dudo:

  Nisu ni dostavljali pakete. Samo su ubacivali obavjest o dospjecu posiljke,pa si ti sam odi na postu podigni paket i plati odmah tu naknadu. Gamad

 • Avatar Krabat
  Krabat:

  Taj poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) bi mogel i otkaz popušiti jer se drznul ukinuti namet za koji ni na pošti nisu znali zašto se naplačuje, bitno da su godinama pljačkali građane sa izmišljenim haračem , ... prikaži još!, osim te pljačke građana treba i ispitati one doplatne marke za kao crveni križ koje dobrovoljno moraš kupiti kod svakog slanja pošiljke, to je isto kriminal na državnom nivou.

 • che99:

  može li se retroaktivno tražiti lova od lopina?