Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećalo

Hrvatska pošta postat će logistički lider u regiji

posta
24.06.2010.
u 17:00

Gradnjom središnjeg logističkog centra u okolici Zagreba vrijednog 300 milijuna kuna, automatizirat će se 80 posto poslovanja i osloboditi 1,5 milijardi kuna vrijedne nekretnine.

Prošlog tjedna na proglašenju najboljih svjetskih poštanskih operatera u Kopenhagenu, Hrvatska pošta osvojila je drugu nagradu u kategoriji transformacije, inače vrlo zahtjevnog posla, koji je u svijetu iznjedrio neka od najpoznatijih menadžerskih imena poput Corrada Passere koji je restrukturirao talijansku poštu.

- Hrvatska pošta prvi se put prijavila na ovo natjecanje i nagrada koju smo dobili pokazuje kako smo na pravom putu i kako je transformacija HP-a bila neophodna,rekao nam je predsjednik uprave Hrvatske pošte Robert Jukić.

Središnji logistički centar

Jukić naglašava kako se cijeli proces restrukturiranja temeljji na Strategiji reorganizacije pošte iz 2008. godine, koju su prihvatili i socijalni partneri, odnosno sindikati, koji su, svjesni nužnosti restrukturiranja, potisali s upravom sporazum o međusobnim odnosima u procesu restrukturiranja.

- Planom restrukturiranja od 2008. do 2013. godine postavljeni su ciljevi poboljšanja rada, modernizacije i pripreme za potpunu liberalizaciju tržišta poštanskih usluga. Ukinuli smo 20 županijskih poštanskih središta, uvedena je tzv. plitka divizijska organizacija, a 2000 ih je prebačeno s administrativnih na operativne poslove, kaže Jukić.

Kao kapitalni prijekt koji slijedi Jukić ističe kako je u pripremi natječaj za gradnju središnjeg logističkog centra u okolici Zagreba vrijednog oko 300 milijuna kuna.

- Tim će se projektom oko 80 posto posla automatizirati, a 14 ekstenzivnih središta razrade koji se nalaze većinom u središtima gradova oslobodit će nam 1,5 milijardi kuna vrijedne nekretnine koje ćemo zadržati u svom vlasništvu i iskoristiti u druge svrhe, kaže Jukić.

Pošta bi na taj način trebala, prema Jukićevim riječima, napraviti veliki korak prema svom krajnjem cilju zauzimanja pozicije regionalnog lidera u poslovima kompletne logistike. Modernizacijom poslovanja 3500 poštara neće morati obavljati poslove dodatnog sortiranja, pojednostavit će se linije dostave između gradova, a sami poštari bit će uključeni u stvaranje baze podataka koju će Hrvatska pošta koristiti u segmentu direktnog marketinga gdje također žele postati tržišni lider.

Pozitivno poslovanje

Što se konkretnih brojki u dosadašnjem procesu restrukturiranja tiče, Jukić kaže kako je ukupan broj zaposlenih smanjen sa 12.300 na 10.748, čime je udio plaća zaposlenika u ukupnom prihodu tvrtke smanjen sa 72 posto na 62 posto.

- I taj postotak je još uvijek iznad europskog prosjeka koji iznosi malo više od 50 posto, no u procesu restrukturiranja nećemo ići samo na smanjenje radne snage već istodobno i na povećanje prihoda, kaže Jukić. U dosadašnjem procesu transformacije ukupno je zbrinjavanjem obuhvaćeno 1800 ljudi, uglavnom djelatnika koji su imali uvijete za mirovinu. Istovremeno, poštanski prihodi povećani su 17 posto, ukupni prihodi za oko 9 posto, dok su rashodi smanjeni za 4 posto. U 2009. je, prema nerevidiranom financijskom izvješću, ostvarena operativna dobit od 167 milijuna kuna, za razliku od proteklih godina kada je Pošta bila u gubicima, a pozitivan trend nastavio se pozitivnim poslovanjem i u ovoj godini.

Ključne riječi

Komentara 1

HO
Homer
00:13 27.06.2010.

E, lipi moj Luka, falija si, falija! Uvik provjeri što ti kaže, osobito ako govori Jukić. Njemu bih i ime provjerio. A, tebi Luka, informacije prave radi, odi na ovaj link: http://www.savjest.com/afera.php?afera=sumrak-hrvatske-poste-jukic-robert&s_afera_id=156 pa čitaj i vidi što je prava istina.. Žao mi je što te Jukić iskoristio i \"uvalio\". Mafijaška posla, što ćeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije