Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani čekaju bolju uslugu

Hrvatska po digitalizaciji javne uprave na 25. mjestu u Uniji

digitalizacija
Foto: Thinkstock
1/2
12.06.2018.
u 14:00

Finska i Estonija predvode u digitalizaciji javne uprave, a slijede ih Danska i Španjolska, iza nas su Grčka, Mađarska i

Hrvatska, kada je riječ o digitalizaciji javne uprave, stagnira, pokazuje to europska statistika. Naime, statistika je pokazala da smo na 25. mjestu po digitalizaciji javne uprave među 28 zemalja članica, jednako kao što smo to bili i lani. Ipak, Hrvatska jest napredovala, pokazuju to prikupljeni bodovi, no nedovoljno da se to odrazi na ukupan poredak. Finska i Estonija u vrhu su ljestvice, a slijede ih Danska i Španjolska, dok su iza nas Grčka, Mađarska i Rumunjska. Inače pokazatelj digitalizacije javne uprave jedna je od pet sastavnica DESI indeksa koji mjeri digitalizaciju društva i gospodarstva. Ukupno prema DESI indeksu Hrvatska je na 22. mjestu. Inače, i pokazatelj digitalizacije javne uprave sastoji se od nekoliko segmenata koji pojedinačno gledano i nisu toliko loši, dapače, neki, posebice e-zdravstvo, vrlo su dobri.

Broj korisnika e-usluga raste

Kada je riječ o broju korisnika usluga e-uprave u Hrvatskoj, on pokriva 66 posto internetskih korisnika koji se služe online obrascima javne uprave, što je iznad prosjeka EU. Naime, prosjek EU je 58 posto, dok 14 zemalja članica nadmašuje taj prosjek. Vjerojatno bi prosjek građana koji se služe online uslugama bio i veći kad bi bio ostvaren napredak u pružanju tih usluga. No u tom dijelu stojimo iznimno loše, odnosno na 27. smo mjestu prema kompletnosti usluga dostupnih na internetu, dok su usluge za poduzeća na 26. mjestu.

Inače, na platformi e-građani, koja je s radom započela 2014. godine, u 2017. bile su dostupne 43 različite e-usluge. Ipak, ima i svijetlih točaka, jer u području usluga e-zdravstva Hrvatska ima dobre rezultate i zauzima 10. mjesto među državama članicama EU kad je riječ o osobama koje se koriste zdravstvenim uslugama i uslugama skrbi koje su dostupne na internetu i za koje nije potrebno ići u bolnicu ili liječničku ordinaciju, piše u objašnjenju rezultata.

Dakle, kada je riječ o uslugama e-zdravstva, Hrvatska ostvaruje dobre rezultate. Centralni zdravstveni informacijski sustav RH ima više od 17.000 korisnika i velik broj informacijskih sustava, što čini dobar temelj za informatizaciju cjelokupnog sustava zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Hrvatska je u siječnju 2011. uvela uslugu e-recepata. Usluge e-uputnice i telemedicine, odnosno medicinske usluge koje se pružaju s udaljenosti s pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija, trenutačno su dostupne na nekoliko razina sustava zdravstvene zaštite, naglašavaju u izvješću. Prema pokazatelju Integracija digitalne tehnologije, koja podrazumijeva digitalizaciju poduzeća i e-trgovinu, zabilježen je rast prema nominalnoj vrijednosti u odnosu na druge države članice.

Pali na integraciji tehnologija

Ipak u konačnici je ljestvica pokazala pad sa 17. na 21. mjesto.

Poduzeća su osobito povećala uporabu usluga o oblaku i zauzela visoko 8. mjesto u toj potkategoriji. Raste promet malih i srednjih poduzeća koji usluge i proizvode prodaju na internetu. Hrvatska planira pripremu Strategije za digitalizaciju gospodarstva, a potpisala je Europsku deklaraciju o računalstvu visoke učinkovitosti, ističe se u objašnjenju rezultata.

U Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva na čijem je čelu Bernard Gršić, u komentaru ističu i da se u skorije vrijeme očekuje potpisivanje deklaracija u područjima umjetne inteligencije, blockchaina, zdravstva i inovacija. Usto, iz Ureda poručuju da se ugovaraju projekti za razvoj e-usluga čiji će se rezultati vidjeti u idućim godinama te su planirane mjere za uspostavu zajedničkih platformi i servisa za tijela javne uprave, kojima će se unaprijediti pružanje e-javnih usluga i time smanjiti opterećenje za građane i poslovne subjekte.

digitalizacija
1/10

Komentara 1

DU
Deleted user
15:49 12.06.2018.

Ali smo prvi u evropi po ...iseljavanju ....korupciji ...po nesrazmjeru izmedju imovine i prihoda ...po naglom bogacenju ...po broju generala ...po broju kuca za prodaju ...po vsokim cijenama ...po malim neto a velikim bruto placama. ...po broju politicara itd itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije