Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apelira na sabor

Gradonačelnik snimio video: Od Trogira do Splita i natrag gotovo 6 sati!

Ante Bilić
Foto: Screenshot/YouTube
1/3
07.06.2018.
u 11:58

Ukidanjem suda, ukinuo bi se i zemljišnik zbog kojeg bi trebalo ići na sud u Split

Najava da se izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova ukida stalna sudska služba u Trogiru izazvala je glasno negodovanje među Trogirkama i Trogiranima. Takvoj odluci posljednjih mjeseci najglasnije su se protivili gradonačelnik Ante Bilić i prof. dr. Ivo Babić, neprestanim apelima na Sabor i ukazivanjem da će se tako grad marginalizirati i da će postati provincija.

Gradonačelnik Bilić otišao je korak dalje i kako bi predstavnicima vlasti najzornije objasnio što bi za stanovnike Trogira značilo prebacivanje suda na splitski Općinski sud na Dračevcu. Imajući na umu da nemaju svi osobne automobile, sam se gradskim prijevozom uputio iz Trogira na Dračevac. Njegova ''odiseja'' do tamo i natrag trajala je nevjerojatnih 5 sati i 40.

Iz svog doma krenuo je u 6.40 te sjeo u redovnu liniju 37 koja je s kolodvora u Trogiru kretala u 7 sati. Ljubazni vozač mu je s Prometovim uredom telefonski provjerio koliko treba čekati autobus 5a koji vodi prema Dračevcu. Međutim, umjesto najavljenih 20-ak minuta, na solinskoj Širini čekao je punih dva sata dok je u zgradi suda sve obavio za samo 20-ak minuta. Kada je izišao iz autobusa na trogirskom kolodvoru, sat je pokazivao 12.20. Autobusne karte ukupno su ga stajale 45 kuna. 

– Da izvadim najobičniji dokument, kao što je potvrda o nekažnjavanju, trebalo mi je više od pola radnog dana. Ne možemo očekivati da se sve generacije znaju i mogu koristiti sustavom e-građanin niti se preko njega može napraviti sve zbog čega idemo na sud – rekao je Bilić.

Ukidanjem suda, ukinuo bi se i zemljišnik zbog kojeg bi trebalo ići na sud u Split. 

– Ne želim ni pomišljati na to. Samo od Trogira do Dračevca i natrag išao sam točno 5 sati i 40 minuta. Našim starijim sugrađanima vjerojatno treba i više, a stanovnici Drvenika samo na trajektu moraju provesti dva sata. Susjedima iz Okruga, Segeta i Marine treba još dodatnih pola sata, a ako je u tijeku sezona, tko zna koliko još vremena. Pa tko danas ima taj luksuz? – pita gradonačelnik.

Ponavlja da Trogir jednostavno mora sačuvati sve funkcije grada i ostati administrativno središte ovog područja.

– Moguće je da nekome iz Zagreba udaljenost od Trogira do Dračevca na karti izgleda samo nekoliko centimetara. Međutim, u stvarnom životu to iznosi gotovo pola dana. Eto, sad ne možete reći da niste znali – istaknuo je Bilić.

Uoči drugog saborskog čitanja ovog zakona gradska i općinska vijeća Trogira, Okruga, Segeta i Marine službeno su od Ministarstva pravosuđa zatražila zadržavanje trogirskog suda, no ni nakon dva mjeseca nisu dočekala nikakav odgovor javlja tportal kojem se Bilić požalio na minstra pravosuđa Dražena Bošnjakovića:

-Ministar je posjetio Makarsku i Imotski, a naš grad uporno izbjegava - zaključio je Bilić.

Prof. dr. Ivo Babić, povjesničar umjetnosti i nekadašnji rektor splitskog Sveučilišta, poslao je otvoreno pismo na adresu predsjednika Sabora i upozorio na to da bi prestanak rada suda bio kulturocid i urbicid dodajući kako Trogir ima 'neprekinutu sudsku vlast još od srednjeg vijeka'. 

Pogledajte galeriju: Ljetni ugođaj na splitskim plažama

Ante Bilić
1/13

 

Komentara 20

DU
Deleted user
14:40 07.06.2018.

za cara franje je bilo jednostavnije i brze..

MO
morska
21:24 07.06.2018.

Potvrdjujem sve ovo, po ljeti bude jos i gore!

DU
Deleted user
15:56 07.06.2018.

Da li je to prica za 21 stoljece? Pa i na magarcima bi bilo brze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije