Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U EU pale 3,3%, kod nas rasle 1,9%

Hrvatska je među samo četiri države EU u kojima je cijena goriva rasla!

nafta
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
10.02.2015.
u 15:46

Svjetske cijene sirove nafte počele su padati još u kolovozu 2014., dok su u Hrvatskoj počele padati tek u posljednja dva mjeseca.

Dok su u velikoj većini članica EU maloprodajne cijene goriva i maziva za automobile u 2014. godini padale, Hrvatska je među samo četiri države u kojima su one rasle.

Pokazuje to analiza "Kretanja cijena sirove nafte i njihov utjecaj na gospodarstvo" Hrvatske gospodarske komore. "Hrvatska je s prosječnim rastom ovih cijena od 1,9 posto među samo četiri članice (uz Rumunjsku, Cipar i Češku) u kojima je uopće realiziran rast, dok je kod preostale 24 članice realiziran pad od najnižih -1,4 posto na Malti do najoštrijih -5 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prosječan je pad na razini područja cijele EU iznosio -3,3 posto", piše u analizama Hrvatske gospodarske komore.

Uštede na gorivu otići će za plaćanje dugova

Napominju da su svjetske cijene sirove nafte počele padati još u kolovozu 2014., dok su u Hrvatskoj počele padati tek u posljednje dva mjeseca, sa značajnijim padom u prosincu od -5,8 posto. Kao razloge za "tromiji pad cijena naftnih derivata" u Hrvatskoj u odnosu na pad na svjetskih cijena sirove nafte navode tečaj, odnosno deprecijacija kune prema američkom dolaru, nedavnu liberalizaciju tržišta naftnih derivata pa sve do dublje i dugotrajnije opće gospodarske krize u usporedbi s ostalim članicama EU.

Smatraju da će i koristi od pada cijena biti nešto "prigušenije" u Hrvatskoj nego u ostalim članicama Unije. Za očekivati je da će stanovnici i kućanstva uštede na gorivu "preliti" u povećanu potrošnju drugih roba i usluga. "U Hrvatskoj tu vidimo ograničenja u kontekstu visoke zaduženosti stanovništva zbog čega je za očekivati kako će se tim viškom dohotka pokrivati u većoj mjeri dugovi, a u manjoj će se preliti u povećanu potrošnju", pišu iz HGK te navode kako niže cijene nafte neće dovesti niti do nižih cijena finalnih proizvoda jer će poduzeća izmučena dugogodišnjom krizom njima "samo olakšavati poslovanje i preživljavanje".

Naftni rat

Što se tiče svjetskog tržišta nafte, iz HGK pišu da su svojevrsnim "naftnim ratom" rezultirale geopolitičke tenzije oko Ukrajine između Rusije s jedne strane i SAD-a te Europske unije s druge te nastojanja zemalja OPEC-a da ne izgube tržište smanjenom ponudom. "Uz slabljenje globalne potražnje uslijed sporijeg oporavka eurozone, slabijeg rasta kineskog i japanskog gospodarstva te krize ruskog gospodarstva, odnos povećane ponude i suzdržane potražnje generirao je oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu", objašnjavaju iz HGK.

Cijelu analizu HGK pročitajte u dokumentu ispod teksta

 

>>Nove cijene goriva: Eurosuper 95 skuplji za 40 lipa

>>Cijene nafte u dva tjedna skočile najviše u posljednjih 17 godina

Komentara 17

CR
crocro
15:55 10.02.2015.

Kada bi u cijelom svijetu pale cijene goriva na cijenu od 00,00 kuna, u Hrvatskoj bi se našao razlog za poskupljenje, to je urođena mana onih koji odlučuju o dobru i zlu. I kada nema niakvog povoda za brzo dizanje cijena goriva, oni pronalaze razloge. Jer nisu mogli podnijeti da nekoliko tjedana padaju cijene a čin su mrvicu cijene dignule, oni odmah ne da dignu cijenu goriva za mrvicu nego galopiraju i dizanju cijena jer se što brže žele vratiti tamo od kuda su počeli padati a zatim se dizati na rekordne iznose. A sve u nesrazmjeru za dizanjem cijena na svjetskom tržištu. Jer oni ipak dižu puno više za svaki slučaj. Šteta na nismo tako stambeno raspoređeni samo uz Hrvatske granice jer bi svi išli kupovati gorivo u sve susjedne zemlje gdje je gorivo jeftinije a oni neka si stave plombe na svoje benzinske crpke.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:04 10.02.2015.

Kad cijena nafte na svjetskom tržištu pada, onda je milijun razloga zašto na benzinskim crpkama nema pojeftinjenja goriva - podsjetimo na neka: kupili su naftu po skupoj cijeni; cijena nafte na svjetskom tržištu ne utječe na cijenu kod nas; oni kupuju na nekom drugom tržištu..... No kad cijena krene gore, eto ti njih, prvi su za dizanje. Sada odjednom više niti jedna od ovih izlika ne vrijedi. Npr. sada nema nafte kupljene po jeftinijoj cijeni, sad je cijena na svjetskom relevantna i više niko ne spominje kupovinu na nekom drugom tržištu.....

NC
nela.civolop
15:58 10.02.2015.

Pljačkate ovaj narod iz ovog naroda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije