Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako eu kaže

Hrvatska ipak čeka dopuštenje Bruxellesa da ministri idu u NO-e

\'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
24.03.2012.
u 12:30

Vlada će tek nakon odgovora Europske komisije odlučiti mogu li Radimir Čačić i Slavko Linić ući u Nadzorni odbor Ine

Prvo odluka Bruxellesa, a tek onda – Zagreba.

Tek nakon konzultacija s Europskom komisijom, hrvatska će Vlada donijeti odluku o imenovanjima političara u nadzorne odbore, posebno prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića te Slavka Linića u Inu, potvrdio nam je visoki diplomatski izvor. Do sada je hrvatska Vlada bila prilično uvjerena da je imenovanje političara u nadzorne odbore i bez javnih natječaja ispravan korak te da će se EK složiti s njihovom argumentacijom iako su iz Bruxellesa dolazile kritike te upozorenja kako se svaki korak, pa i taj, pomno promatra.

Na pitanje kada će se obaviti konzultacije, naš izvor tvrdi "vrlo skoro" te dodaje kako je vrlo vjerojatno da je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i o tome razgovarala tijekom dvodnevnog boravka u Bruxellesu, u petak i u četvrtak. Pitanje imenovanja nakratko je bilo spomenuto i na sastanku Čačića, šefa misije EU u Zagrebu Paula Vandorena te veleposlanika svih zemalja članica EU u četvrtak. Čačić je, doznajemo, sam – bez ikakvih pitanja – kazao kako zna da odluku o imenovanju u NO treba "proći" i EK, no dalje nije precizirao, suzdržavši se od izjava hoće li EK vidjeti imenovanja prije ili poslije Vladine odluke. No, kako tvrdi naš izvor, Hrvatska prvo želi provjeriti u Bruxellesu je li odluka o ministrima u NO prihvatljiva.

Veleposlanici zemalja EU očekivali su da će se na sjednici Vlade donijeti odluka o imenovanju, no ona je izostala, što ih je iznenadilo. Rumunjka Laura Stefan, šefica izaslanstva i izvjestiteljica EK za korupciju, prva je, još u veljači, kritizirala politički ključ odabira te upozorila i na bojazan od politizacije javne uprave. Iako je izbor i javnim natječajima bio kritiziran, smatra kako nije pogreška u sistemu, već provedbi, odnosno da je nova vlada mogla poništiti natječaje i po čistom ključu odabrati profesionalce.

Komentara 24

MO
mobuco
13:34 24.03.2012.

Ovi su uvijek išli negdje po mišljenje, nekad Komitet, danas Bruxellesa!

OB
-obrisani-
15:39 24.03.2012.

Nigdje clanka na ovim novinama da u madjarskoj 250 000 ljudi prosvjeduje protiv eu i ostalih dobrih clanaka koji nisu pod kontrolom mocnika ! Pogledajte advance tocka hrvatska !

PR
promill
12:56 24.03.2012.

Treba im dozvola Bruxellesa, a nije im nikakva obveza prema vlastitim građanima da ne postupaju po kriminalnim i nemoralnim principima !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije