Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska ekonomija dva je puta slabija od američke

Britanski Economist izdao je početkom godine najnoviji Big Mac indeks koji pokazuje stanje gospodarstva i valuta
10. siječnja 2016. u 10:19 10 komentara 1356 prikaza
Big Mac
Foto: Thinkstock

Već po tradiciji, britanski Economist izdao je početkom godine najnoviji Big Mac indeks, listu koštanja popularnog McDonaldsovog sendviča prema kojemu je moguće procjeniti stanje gospodarstva i vrijednost valute pojedine zemlje.

Pojednostavljeno, riječ je o listi koja govori koliko dolara, prema srednjem tečaju u svakoj pojedinoj zemlji, je potrebno izdvojiti kako bi se u lokalnom McDonaldsu mogao kupiti jedan Big Mac, što pokazuje trenutnu podcjenjenost ili precjenjenost lokalne valute, kao i razinu cijena koje u toj zemlji važe.

Prema novom Big Mac indeksu, za putovanje i boravak trenutno su strancima najjeftinije zemlje Venezuela, Rusija, Ukrajina, Južna Afrika i Indija. Prema Big Mack indeksu, za jedan američki dolar moguće je tamo dobiti najviše vrijednosti, a procjenje se kako je, na primjer, ruska rublja podcjenjena u odnosu na američku valutu za oko 69 posto.

S druge strane, Big Mac indeks pokazuje i koje su zemlje znatno skuplje od ostalih. Na vrhu ove liste nalazi se Švicarska, slijede je Švedska i Norveška. Tako Big Mac indeks pokazuje da je švicarski franak precjenjen u odnosu na dolar, a vjerojatno i u odnosu na ostale valute, za oko 50 posto. Big Mac u Hrvatskoj košta 2,55 dolara (18 kuna) i gotovo je dvostruko jeftiniji nego u Americi. 

>> Kako ste vi reagirali kad ste prvi put kušali Big Mac?

Elipso

 • Deleted user:

  dajte najte

 • nobody2:

  ovo sigurno nije big mac iz hrvatskog mcdonalds

 • Avatar emilsalis
  emilsalis:

  ja sam trazio jednom Pivo u Mc Donaldsu u Pitsburgu i ovaj mi je pozvao policiju...poceo da urla nou nou this is famili restoran...nou nou ....nou Bier.....whaj not- mu ja kazem in europe is this Normal....nou nou i call police...pobegao ... prikaži još!ao sam glavom bez obzir... nikad vise u Mac donald nisam usao