Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Big Mac otkriva:

Hrvatska ekonomija dva je puta slabija od američke

Big Mac
Foto: Thinkstock
10.01.2016.
u 10:19

Britanski Economist izdao je početkom godine najnoviji Big Mac indeks koji pokazuje stanje gospodarstva i valuta

Već po tradiciji, britanski Economist izdao je početkom godine najnoviji Big Mac indeks, listu koštanja popularnog McDonaldsovog sendviča prema kojemu je moguće procjeniti stanje gospodarstva i vrijednost valute pojedine zemlje.

Pojednostavljeno, riječ je o listi koja govori koliko dolara, prema srednjem tečaju u svakoj pojedinoj zemlji, je potrebno izdvojiti kako bi se u lokalnom McDonaldsu mogao kupiti jedan Big Mac, što pokazuje trenutnu podcjenjenost ili precjenjenost lokalne valute, kao i razinu cijena koje u toj zemlji važe.

Prema novom Big Mac indeksu, za putovanje i boravak trenutno su strancima najjeftinije zemlje Venezuela, Rusija, Ukrajina, Južna Afrika i Indija. Prema Big Mack indeksu, za jedan američki dolar moguće je tamo dobiti najviše vrijednosti, a procjenje se kako je, na primjer, ruska rublja podcjenjena u odnosu na američku valutu za oko 69 posto.

S druge strane, Big Mac indeks pokazuje i koje su zemlje znatno skuplje od ostalih. Na vrhu ove liste nalazi se Švicarska, slijede je Švedska i Norveška. Tako Big Mac indeks pokazuje da je švicarski franak precjenjen u odnosu na dolar, a vjerojatno i u odnosu na ostale valute, za oko 50 posto. Big Mac u Hrvatskoj košta 2,55 dolara (18 kuna) i gotovo je dvostruko jeftiniji nego u Americi. 

>> Kako ste vi reagirali kad ste prvi put kušali Big Mac?

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
10:45 10.01.2016.

dajte najte

DU
Deleted user
12:36 10.01.2016.

ovo sigurno nije big mac iz hrvatskog mcdonalds

Avatar emilsalis
emilsalis
14:09 10.01.2016.

ja sam trazio jednom Pivo u Mc Donaldsu u Pitsburgu i ovaj mi je pozvao policiju...poceo da urla nou nou this is famili restoran...nou nou ....nou Bier.....whaj not- mu ja kazem in europe is this Normal....nou nou i call police...pobegaoao sam glavom bez obzir... nikad vise u Mac donald nisam usao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije