Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gotovo 70 posto

U ovoj bi situaciji Hrvati radili prekovremeno i to bez naknade

Foto: Thinkstock
19.02.2018.
u 12:50

Među onim sudionicima istraživanja koji su trenutno u radnom odnosu, 32 posto bi napustilo trenutno zaposlenje ako bi im se pružila bolja financijska prilika.

Donosimo vam zanimljiv i kratak sažetak istraživanja provedenog na portalu posao.hr. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razmišljanja, iskustva i očekivanja zasposlenih kada je riječ o motivaciji i lojalnosti na radnom mjestu. Otkrili smo i što zaposlenike najviše demotivira te koliko njih se susrelo s prijetnjom otkaza.

Gotovo 50 posto ispitanika redovito pretražuje oglase za posao iako su u radnom odnosu. Čak 36 posto će ih zbog profesionalnog razvoja uložiti dodatni napor na poslu (a ne zbog plaće ili neke druge nagrade). Pohvala nadređenog u ovoj kategoriji nalazi se na posljednjem mjestu - samo 8 posto ispitanika više će se potruditi zbog pohvale nadređenih.

Među onim sudionicima istraživanja koji su trenutno u radnom odnosu, 32 posto bi napustilo trenutno zaposlenje ako bi im se pružila bolja financijska prilika. Zbog mobinga to bi učinilo 19 posto ispitanika.

Nejasni ciljevi i odgovornosti zauzimanju više od 40 posto odgovora kada je riječ o tome što vas može demotivirati na poslu. Zanimljivo je da svađe s kolegama ne utječu previše na motivaciju te je samo 10 posto ispitanika reklo kako ih loši odnosi demotiviraju.

Spomenimo i podatak da je čak 35 posto ispitanika bilo suočeno s prijetnjom otkaza.

Poslodavce pak može ohrabriti podatak kako je skoro 70 posto ispitanika izrazito lojalno u jednoj osjetljivoj situaciji. Naime, ukoliko se tvrtka nađe u krizi čak 68 posto ispitanih ostalo bi raditi prekovremeno i to neovisno o novčanoj naknadi.

Spomenimo i činjenicu da 19 posto sudionika koji su sudjelovali u istraživanju, a u radnom su odnosu, nema izbor već mora raditi prekovremeno, neovisno o razlozima i uvjetima.

Zaključak provedenog istraživanja: Iako je novac većini od nas glavni razlog za traženje novog i napuštanje trenutnog zaposlenja, kada je u pitanju lojalnost u teškim vremenima on nema gotovo nikakav utjecaj na odluku - zbog dobrih međuljudskih odnosa i humanosti prema radu većina ispitanika svojevoljno će raditi prekovremeno u trenucima kada je to zaista potrebno.

* U istraživanju je sudjelovalo najviše sudionika dobne skupine od 25 do 34 godine (40 posto). Većina ispitanika su žene (70 posto).

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije