Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Hrvati osmislili stroj za jeftinije plastične ortoze

Ljudi s oštećenom kralježnicom više ne moraju biti u neugodnom gipsanom kalupu, već će im se izraditi ortoza po mjeri
27. studenoga 2013. u 21:00 2 komentara 1936 prikaza
ortoflex
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Na brodskome Strojarskom fakultetu dosjetili su se kako pomoći ljudima s oštećenom kralježnicom da ne moraju biti u neugodnom gipsanom kalupu, ali ni kupovati skupe plastične ortoze. Njihov projekt Ortoflex, vrijedan 578.000 eura, prepoznala je i Europska unija koja će u njemu participirati sa 80 posto sredstava, a riječ je o izradi stroja za pravljenje ortoza od plastike po mjeri. Hrvatski su znanstvenici tako razvili svoj koncept fleksibilnog sustava za izradu prilagođenih ortoza kralježnice.

– Uvođenje ovog, u svijetu novog sustava za izravnu proizvodnju, ponajprije će koristiti pacijentima jer će brže dolaziti do ortoza. Terapijski će učinak zbog individualiziranog pristupa biti znatno bolji, a ortoze će biti jeftinije – kaže prof. dr. Tomislav Galeta.

Njegov kolega prof. dr. Pero Raos dodaje da Ortoflex predstavlja ogledni primjer kvalitetnog povezivanja znanosti, tehnologije i gospodarstva koji će u konačnici pridonijeti povećanju konkurentnosti kvalitetnog hrvatskog proizvoda te olakšati bolove u kralježnici svima onima koji ga budu koristili. Partneri u projektu bili su Medicinski fakultet iz Osijeka te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

>>Životna zagonetka zvana kralježnica

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Pax:

    Prvi put cujem za "brodski Strojarski fakultet"!

  • Avatar JOHNI
    JOHNI:

    Nije mi namjera da osporavam i umanjujem ovo otkriće itd. ….. A niti se razumijem u medicinu …., nego hoću reći (SAMO PRETPOSTAVLJAM) : da su imali interesa medicinske kompanije u EU napravile bi (''otkrile'') jeftinije rješenje za ovo i ... prikaži još!i mnoge druge probleme u zdravstvu, medicini. … kao kod nas ova spomenuta gospoda ….. ali onda bi bilo i manje para iz zdravstvenog osiguranja za velike medicinske kompanije. Što bi rekla Grospička (iz Naše Male Klinike) NE ISPLATI SE ! Ja bih dodao liječiti jeftino da porezne obveznike i državu stoji što manje !