Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvati na hranu troše kao Japanci – 18% prosječne plaće

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabake hrane pokrilo je 123 države, a Hrvatska je po skupoći košarice hrane za četveročlanu obitelj na 66. mjestu.
17. siječnja 2016. u 12:40 5 komentara 1520 prikaza
kupovina,kupovna moć
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj potrebno je 18,53 posto prosječne tjedne plaće, pokazalo je istraživanje internetske stranice MoveHub koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje.

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabake hrane pokrilo je 123 države, a Hrvatska je po skupoći košarice hrane za četveročlanu obitelj na 66. mjestu. Obrađene su lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput kruha, riže, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi uspoređeni s prosječnim plaćama u tim zemljama.

Na vrhu ljestvice je Ruanda u kojoj je za tjednu nabavu hrane za obitelj s četiri člana potrebno čak 275,86 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija s 257,46 posto i Kenija s 215,24 posto.

Najmanje troškove za tjednu košaricu hrane imaju četveročlane obitelji u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Makao je drugi u svijetu po tom kriteriju jer se ondje prosječna obitelj može prehraniti izdvajajući samo 3,66 posto prosječne plaće. U Kuvajtu je pak za to potrebno 4,38 posto plaće.

U odnosu na Hrvate, jeftinije se hrane naši susjedi Slovenci i Mađari. Tako je u Mađarskoj za tjednu prehranu četveročlane obitelji potrebno 14,71 posto, a u Sloveniji 14,54 posto tamošnje prosječne plaće. Ostali naši susjedi moraju izdavajati više od svojih plaća za namirnice od nas. U Bosni i Hercegovini tako za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj treba izdvojiti 39,19 posto prosječne plaće u toj zemlji.

U Srbiji je za to potrebno 31,36 posto, a u Crnoj Gori 27,28 posto prosječne plaće. Hrvatska je sa 18,53 posto u rangu Argentine, Čilea, Japana, Urugvaja i Venezuele. Gledajući sve članice Europske unije, veći postotak plaće za hranu od Hrvatske moraju izdvajati samo građani Bugarske i Slovačke.

>> 7 činjenica o hrani koje niste znali

Elipso