Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Hrvati muku muče s visokim cijenama stanova: Stručnjaci otkrili što prvo plane na tržištu

Rijeka: Građevinski radnici na krovu novog trgovačkog centra
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
21.04.2022.
u 16:22

Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim same sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cijenama starogradnje, kao i rastu cijena građevinskog materijala potrebnog za adaptaciju

Trend rasta potražnje za novogradnjom, posebice u Zagrebu, u posljednje je dvije godine izuzetno izražen. Velik dio novih stanova prodan je i prije no što je objekt izgrađen, unatoč cijeni koja neprestano raste, a da se ovakav interes može očekivati i u narednim mjesecima, potvrđuje i Maja Tomašković Žuti iz građevinske tvrtke Mešić Com za Njuškalo.

- Sve više ljudi odlučuje se za novogradnju. U ovo vrijeme od potresa do danas možemo reći i da su sadašnji vlasnici stanova također u potrazi za novogradnjom, što uvelike premašuje potražnju od ponude ako govorimo o kvalitetnim stanovima – objasnila je Tomašković Žuti i dodala da nije rijetkost da objekt prodaju i prije dovršetka izgradnje. - Oni koji su u već duže vremena u potrazi za kvalitetnom novogradnjom zabilježe se prije samog početka – pojašnjava.

Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim same sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cijenama starogradnje, kao i rastu cijena građevinskog materijala potrebnog za adaptaciju. S njom se slaže i mr.sc. Leon Tomislav-Gregurić iz građevinske tvrtke GWT, koja sve i jedan stan trenutno proda prije izgradnje.

I dok se novogradnja „razgrabi odmah“, od ostalih stanova na tržištu tek 23 posto njih u Zagrebu novije su gradnje, odnosno do 7 godina starosti, a za takve stanove interes pokazuje 14 posto kupaca. Prosječna tražena cijena kvadrata stana do 7 godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura.

Istovremeno, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu izgrađenog u osamdesetima i početkom devedesetih je 2185 eura, a onih izgrađenih krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih 2322 eura. Zbog niže cijene kvadrata, upravo ovakve stanove traži čak 45 posto kupaca koji se nisu odlučili za novogradnju.

Općenito, potražnja za stanovima u Zagrebu u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na čitavu prethodnu, rasla je za 30 posto, a za kućama 25 posto. Utjecalo je to i na korekciju cijena na više. Tako su tražene cijene stanova u prva tri mjeseca ove godine bile čak 5 posto veće od onih u zadnja tri mjeseca prošle godine.

Najviše stanova u ponudi novije gradnje su trosobni, kojih je čak 50 posto u ukupnom broju oglasa stanova do 7 godina starosti, a koje ujedno kupci i najviše traže. U ponudi zatim najviše slijede dvosobni stanovi, kojih je oko 25 posto, no na drugom mjestu interesa kupaca novijih stanova su ipak četverosobni, kakvih je u ponudi manje.

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

Kad je riječ o kućama novije gradnje u Zagrebu i okolici, u ponudi ih je najviše s četiri sobe, oko 40 posto, a slijede ih kuće s 5 soba, kakvih je 24 posto u ukupnoj ponudi novijih kuća na prodaju. Prosječna tražena cijena za kvadrat takve kuće trenutno iznosi 1824 eura. Ovakve kuće potražuje tek 7 posto kupaca, dok ih je čak 24 posto zainteresirano za kuće od 20 do 40 godina starosti, čija prosječna tražena cijena po kvadratu iznosi 1444 eura.

Iako tek svaki sedmi kupac stana u Zagrebu koji ne kupuje direktno od investitora traži noviju gradnju, kad potražnju za novijim stanovima usporedimo s ostalim dijelovima Hrvatske, u glavnom je gradu ipak najveća. Prosječna cijena novijeg kvadrata stana na razini cijele Hrvatske iznosi 2600 eura, a takvi stanovi prosječno imaju 85 kvadrata.

Da su se u prvom kvartalu ove godine, vjerojatno i zbog utjecaja APN-ovog natječaja za subvenciju u kupovini prve nekretnine, tražile najviše nekretnine koje su stambeno rješenje ukazuje podatak da su upravo stanovi u Zagrebu daleko najtraženiji tip nekretnine za kupnju. Dok se u ostalim županijama stanovi značajno manje traže, potražnja za kućama ne pokazuje toliku razliku.

Interes kupaca u prvom kvartalu 2022. godine

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

U odnosu na ostatak Hrvatske, najviše novih stanova prodaje se u Istarskoj županiji, s prosječnom cijenom kvadrata 2760 eura. Sama Istra još više prednjači u odnosu na ostatak Hrvatske kad je riječ o novim kućama za prodaju. Naime, tamo se nalazi više od polovice novih kuća na prodaju u čitavoj Hrvatskoj, a za kvadrat se prosječno traži čak 3100 eura pa valja zaključiti da je riječ o luksuznijim kućama za odmor uz obalu ili u unutrašnjosti Istre, navodi se u priopćenju Njuškala.

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
20:17 30.04.2022.

Nije baš normalno kupovati po višestruko većoj cijeni nego što stvarno vrijedi,kupci takvih stanova su teški gubitnici. Samo bih savjetovao ljude da to ne kupuju po tolikim cijenama,isplativije je biti u podstanarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije