Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGATSTV0 i dug

Hrvati imaju 20,6 milijardi eura više nego što je dug RH

pješaci
Sanjin Strukić/PIXSELL
24.10.2013.
u 17:44

Grci jedini u minusu: Dovoljno novca da isplate dugove nemaju samo građani Grčke

Javni dug u zemljama Europske unije porastao je u posljednje četiri godine, od izbijanja financijske krize 2009., za 2,24 tisuće milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Tako je dug u zemljama EU skočio sa 74,3 na 85,1 posto BDP-a. Dug je porastao u svim zemljama Unije osim u Mađarskoj gdje je ostao na istoj razini (79,8 posto BDP-a) i u Švedskoj koja ga je smanjila sa 42,6 na 38,2 posto BDP-a. U Hrvatskoj je u tom razdoblju dug skočio 63 milijarde kuna. Zaduženost zemalja EU kreće se od deset posto BDP-a u Estoniji do 157 posto u Grčkoj. Istražili smo u kakvoj je vezi veličina duga pojedine zemlje s bogatstvom stanovnika mjerenim u financijama.

Prešućeni podaci

Dakle, istražili smo koliko pojedina zemlja u Europskoj uniji ima financijske imovine i to doveli u relaciju s javnim dugom, kako bi se vidjelo može li pojedina zemlja hipotetski preko noći uzimajući novce svojim građanima vratiti svoj dug. Po najnovijim podacima banke Credit Suisse, ukupna financijska imovina punoljetnih građana Hrvatske iznosi 44,8 milijardi eura. Hrvatski javni dug na početku ove godine procijenjen je na 24,2 milijarde eura.

Razvidno je da hrvatski građani u financijama raspolažu s gotovo dvostruko više imovine nego što iznosi hrvatski dug. Hrvatska je tu u suficitu 20,6 milijardi eura. Hrvatska je, promatrajući taj kriterij koji se do sada nikada nije javno analizirao u Bruxellesu i Luksemburgu, u sredini ljestvice i društvo joj prave Italija, Portugal i Slovenija koje imaju od 79 do 95 posto više financijske imovine nego što je javni dug.

Pri vrhu ove ljestvice su Austrija (višak bogatstva u odnosu na dug je 130 posto), Njemačka (+132 posto) i Francuska (+137 posto).

Šveđani plivaju u novcu

Kudikamo najuspješnije zemlje Europske unije po ovom kriteriju su Velika Britanija i Švedska. V. Britanija ima 4,1 tisuću milijardi eura viška financijske imovine u odnosu na javni dug, odnosno plus gotovo tristo posto budući da je britanski dug 1,4 tisuće milijardi eura. Neprijeporno na vrhu je Švedska. Ta skandinavska zemlja zadužena je 155 milijardi eura, a financijska imovina njezinih građana iznosi 880 milijardi eura. Dakle, švedski financijski višak je 725 milijardi eura, odnosno financijsko bogatstvo gotovo je pet puta veće od duga.

U Europskoj uniji postoji samo jedna zemlja čiji građani imaju manje novca nego što iznosi javni dug. Ta je zemlja Grčka. Zemlja koja je postala sinonim za europsku dužničku krizu u godinu dana svoj minus je smanjila za više od 50 milijardi eura, ponajviše stoga jer su joj vjerovnici oprostili dio duga. Istodobno, deficit proračuna smanjen je za gotovo dvije i pol milijarde eura, ali ni to nije dovoljno da se zemlja pokrene iz mrtvila. Grčka je početkom ove godine bila zadužena 304 milijarde eura, a njezini građani raspolažu sa 287 milijardi eura financijske imovine. Dakle, Grci su i po ovom kriteriju u minusu, i to 17 milijardi eura. Kada bi svi Grci dali sve svoje novce za vraćanje duga, nedostajalo bi još 5,5 posto.

>> Deficit Hrvatske u 2012. godini 5 posto, a dug 55,5 posto BDP-a!

>> Deficit i dug ne možemo kontrolirati sami pa će morati EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije