Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI REZULTATI

HPB zaradio milijardu kuna u šest mjesec, najavljuju rast tržišnog udjela

Hrvatska poštanska banka postaje vlasnik Sberbanke u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.07.2022.
u 13:37

Povećali su i rezervacije NHB-a za kreditni portfelj u skladu s višim standardima HPB Grupe, a i rezervacije za sudske sporove vezane uz kredite u CHF koje, za razliku od HPB-a, nova članica Grupe ima u portfelju

Više od milijardu kuna neto dobiti ima Grupa Hrvatske poštanske banke u prvih šest mjeseci ove godine, preciznije – 1,066 milijardi kuna.

Akvizicijom Nove hrvatske banke, bivšeg SberBanka, 1. ožujka 2022. imovina grupe narasla je na 7,7 milijardi kuna, čime su se pozicionirali među prvih pet banaka po imovini na tržištu. Prihodi od naknada rasli su im 7,7 posto čime je, ističu, ublažen pad neto kamatnog prihoda od 6 posto.

- Glavni čimbenici rekordnih pozitivnih rezultata HPB Grupe u prvom polugodištu 2022., osim efekata akvizicijskih aktivnosti, bili su ostvarenje dobiti iz poslovanja, i to u okolnostima rastuće inflacije i troškova prilagodbe poslovanja za uvođenje eura. HPB uspješno je anulirao nepovoljne učinke pada cijena obveznica uzrokovanog najavom promjene monetarne politike radi obuzdavanja inflacije te nastavio s provedbom strateških projekata HPB Grupe – priopćili su iz HPB-a.

Obznanili su i da su 4. srpnja 2022., odnosno nakon datuma bilance 30. lipnja 2022., u potpunosti okončani kreditno-depozitni i ostali odnosi Nove hrvatske banke, a time i HPB Grupe, prema Sberbank Europe AG. U drugom su kvartalu povećali i rezervacije NHB-a za kreditni portfelj u skladu s višim standardima HPB Grupe, ali i rezervacije za sudske sporove vezane uz kredite u CHF koje, za razliku od HPB-a, nova članica Grupe ima u portfelju.

- Značajan porast depozita Hrvatske poštanske banke i stabilizacija poslovanja Nove hrvatske banke nakon preuzimanja doprinijeli su povoljnoj likvidnosnoj poziciji i jačanju potencijala za nastavak realizacije planiranog rasta tržišnog udjela – kažu u banci.
Ovo bi se moglo protumačiti i kao najava novih akvizicija.

- Optimalnim usklađivanjem resursa s angažmanom na projektu uvođenja eura, u tijeku su pripreme za integracijske aktivnosti Banke glede pripajanja Nove hrvatske banke, što će biti jedan od primarnih fokusa i iduće, 2023. Godine – najavili su iz banke.

VIDEO: Ministar Filipović o štednji plina

Komentara 1

GO
golden1
06:51 30.07.2022.

Ajd sad vrli ekonomski stručnjaci neka objasne narodu kako banka zaradi milijardu kuna u pola godine, a narod jedva spaja kraj s krajem!? Lihvarenje i naplata sveg živog... čim uđete u banku odmah vas košta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije