Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum

HPB prvi mikrokreditira poduzetnike uz jamstva HAMAG-a

maletic-kovacevic
Arhiva Vl-a
08.07.2010.
u 13:51

Poduzetnicima će se prema sporazumu HPB-a i HAMAG-a odobravati krediti u iznosu do 200 tisuća kuna s rokom otplate do 5 godina, pri čemu će HAMAG jamčiti do 70 posto pokrića glavnice kredita.

Radi poticanja i jačanja poduzetničke inicijative i pojednostavljenja poslovanja subjekata malog gospodarstva, a u sklopu mjera Vlade RH za gospodarski oporavak, Hrvatska poštanska banka (HPB) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) danas su potpisale sporazum o poslovnoj suradnji radi mikrokreditiranja poduzetnika uz jamstvo HAMAG-a. HPB je prva poslovna banka koja se uključila u HAMAG-ov program jamstava za mikrokredite, priopćili su iz HPB-a.

Poduzetnicima će se prema tom sporazumu odobravati krediti u iznosu do 200 tisuća kuna s rokom otplate do 5 godina, pri čemu će HAMAG jamčiti do 70 posto za pokriće glavnice kredita.

- Ulaganje u projekte malih i srednjih poduzetnika jedan je od ključnih čimbenika za oporavak domaćeg gospodarstva - kazao je predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić, ističući kako je glavni cilj dogovorene suradnje najbrojnijem i najpropulzivnijem segmentu gospodarstva u najkraćem mogućem roku uz konkurentne uvjete na tržištu omogućiti dodatna sredstva za ostvarenje planiranih projekata.

Uz jamstvo HAMAG-a, HPB će kredite odobravati poduzetnicima koji posluju minimalno dvije godine; zapošljavaju prosječno godišnje manje od 250 radnika; neovisni su u poslovanju; samostalno i trajno obavljaju dopuštene djelatnosti radi ostvarivanja dobiti, odnosno dohotka na tržištu; ostvaruju ukupni godišnji promet do 216 milijuna kuna ili imaju ukupnu aktivu - ako su obveznici poreza na dobit, odnosno, imaju dugotrajnu imovinu ili su obveznici poreza na dohodak u vrijednosti do 108 milijuna kuna.

HAMAG će, doznajemo, jamčiti za dugoročne kredite (investicijski krediti, krediti za trajna obrtna sredstva) i za kratkoročne kredite (potreba za likvidnošću). Najviša kamatna stopa na kredit iznosit će 3-mjesečni Euribor uvećan za 7,5 posto. Naknada za izdavanje jamstava iznosi 1 posto od iznosa odobrenog jamstva, a naknada za korištenje jamstva (premija) 1 posto godišnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije