Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HPB prodaje klaonicu Valvite, već ima i kupca, ugroženo 80 mjesta

Pošto? Pogoni su procijenjeni na 35 milijuna kn, ali prava je vrijednost puno veća
14. lipnja 2012. u 09:00 3 komentara 661 prikaza
'slavonija................27.10.2004...................OSIJEK - SDP o PPK-u Valpovo - Valvita-mesna industrija PPK Valpovo-meso-klaonica snimio Jozo Petric'
Foto: 'Jozo Petric'
Pogledajte galeriju 1/3

Drama radnika klaonice iz Harkanovaca privremeno je riješena jer se, unatoč stečaju tvrtke Valvita i dugovima Hrvatskoj poštanskoj banci, 80 radnih mjesta zasad neće ugasiti. Uprava PPK Valpova, koje je u najmu klaonice, i predstavnici HPB-a sjeli su za stol i pokušavali se dogovoriti o iznosu najma klaonice.

Simboličan najam

Banka koja je vlasnik klaonice ne namjerava imovinu prodati ispod cijene niti je nastaviti iznajmljivati za 10.000 kuna mjesečno, koliko je PPK Valpovo dosad plaćao korištenje 5000 četvornih metara pogona i 65 tisuća četvornih metara zemljišta. Tržišna najamnina je 200.000 kuna. Banka nudi diskontnu cijenu kako bi se zadržala proizvodnja, a spremna je, doznajemo neslužbeno, spustiti iznos najma više od 40 posto. Druga strana do jučer je nudila tek 20.000 kuna najamnine, tvrdeći da je to maksimum koji poslovanje može podnijeti. Iako je HPB želio prodati klaonicu PPK Valpovu, prema informacijama koje ima Večernji list, tražit će se novi i kvalitetniji kupac. Proizvodni pogoni procijenjeni su na 35,1 milijun kuna, ali prava vrijednost je puno veća, a saznajemo da postoji interes jedne od najvećih tvrtki u državi. Prerada mesa potentan je posao u Hrvatskoj, a na području Valpova postoje samo dvije klaonice. Zato banka nema nikakvo opravdanje za prodaju imovine po dampinškoj cijeni, koja bi vodila u dalji otpis potraživanja, koje trenutačno iznosi 35,1 milijun kuna. PPK Valpovo na javnoj dražbi koja je već održana ponudio je za klaonicu 12,9 milijuna kuna, a odbio je i operativni leasing koji mu je nudila banka.

"Dolazimo do situacije u kojoj tražite da se trgovačko društvo u državnom vlasništvu odrekne budućih prihoda i pretrpi oportunitetne gubitke kako bi te iste prihode ostvarilo trgovačko društvo u privatnom vlasništvu", stoji u otvorenom pismu HPB-a radnicima PPK Valpova.

Nema prosvjeda?

Radnici su u strahu za posao najavili prosvjed, danas ujutro ispred sjedišta banke. Banka želi nastaviti rad klaonice, ali neće pogodovati Marku Pipuniću i Stipi Matiću, vlasnicima PPK Valpova, na štetu poreznih obveznika, jer prihvaćanje njihove ponude znači otpis još 23 milijuna kuna potraživanja. U posljednje tri godine banka je za loše plasmane rezervirala 750 milijuna kuna. Lani je 63 posto operativne dobiti HPB uložio u pokrivanje loših kredita pa je umjesto 212 milijuna kuna imao 87,7 milijuna kuna neto dobiti.

– Dobili smo jamstvo banke da će se voditi računa o radnicima. Ako ne dođe do dogovora o cijeni najma, ipak ćemo prosvjedovati – kazao je Šimo Orešković, predstavnik sindikata u PPK Valpovu. Radnici će o prosvjedu odlučiti nakon zaključenja pregovora banke i uprave PPK Valpova, koji nisu završili do trenutka pisanja teksta.

Kredit koji se ne shvaća? HPB je 2007.

Kredit koji se ne shvaća?

HPB je 2007. odobrio 10,2 milijuna eura PPK Valpovu za ulaganja, a novac je potrošen za plaćanje dugova. Uz podršku Vlade, u srpnju 2009. godine, kredit je preuzela Valvita, nova tvrtka kći PPK Valpova, u isto vrijeme kad su matičnu tvrtku preuzeli Žito i M SAN ulaganja. HPB je u zalog uzeo klaonicu, koja je u tom trenutku procijenjena na 60 milijuna kuna. PPK Valpovo i Valvita vratili su samo 1,3 milijuna kuna kredita, a u rujnu 2010. Žito blokira vlastitu tvrtku Valvitu, i u 2011. se pokreće stečaj. HPB je otpisao 50 milijuna kuna potraživanja po kreditu, jer je nova procjena imovine 35,1 milijun kuna. Klaonica je u stečaju iznajmljena PPK Valpovu za 10.000 kuna mjesečno.

10.000 kuna mjesečno cijena je najma koj

10.000 kuna mjesečno cijena je najma koju je PPK Valpovo plaćalo za najam gotovo 70 tisuća četvornih metara

50 milijuna kuna banka je otpisala od ukupnog iznosa kredita, a naplatila je dosad samo 1,3 milijuna

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • vital:

    uvijek prokleti ciganski naslovi : "ugroženo,netko nas želi ukrasti..."!

  • Ugo Kajvez:

    Treba država u stečaj ,......................... svaki dan samo čujem firma ova u stečaj firma ona u stečaj ,................... ovo nije država koja brine za sebe i svoje građane .... ovo je ništa, nula .............. ovo mora prestati i mora se ... prikaži još! društvo mijenjati ......................

  • Ugo Kajvez:

    Grčka nam iza ugla, ................. kad se pojavi ekstremizam u hrvatskoj markovo brdo će se ukakiti a tko će biti onda odgovoran ? ...............