Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MBO-T TVORNICA

Horvat: Naša tehnologija omogućuje zbrinjavanje otpada bez deponija

Predstavnici HGK i Udruge poslodavaca posjetili Tehnix KATEGORIJE
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
18.02.2020.
u 15:48

Čelnicima HGK i HUP-a predstavljena Tehnixova patentirana tehnologija – MBO-T tvornica

Uporno se borimo da se u Hrvatskoj bolje i na održivi način gospodari otpadom, te da se ne troši nepotrebno toliko novca. Naša tehnologija, svjetski izum, omogućuje da se otpadom gospodari bez deponija. U Hrvatskoj se pritom može zaposliti najmanje 20.000 ljudi. Svaki grad može imati mali reciklažni centar u kojem se organski otpad pretvara u eko gnojivo, sirovine u čiste sirovine koje se mogu ponuditi tržištu, a ostatak se može iskoristiti kao energent za proizvodnju struje ili cementa – rekao je Đuro Horvat, direktor Tehnixa iz Donjeg Kraljevca, koji je jučer patentiranu tehnologiju predstavio predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Luki Bariloviću i Davoru Majetiću, glavnom direktoru Hrvatske udruge poslodavaca.

MBO-T tvornica potpuno rješava zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada, tvrdi Horvat, no u Hrvatskoj se s njom teško probija. Postrojenja su instalirana u brojnim europskim zemljama, ali u Hrvatskoj na samo nekoliko lokacija.

– Ne tražimo prednost, želimo se javljati na natječaje i raditi transparentno, no strane kompanije imaju skrivene namjere i dijele velik novac za mala rješenja. Građani su ti koji na kraju sve plaćaju – ističe Horvat. Smatra da su veliki regionalni centri za gospodarenje otpadom ishitreno rješenje koje pogoduje stranim lobijima. Luka Barilović je nakon obilaska pogona rekao da je impresioniran time koliko Hrvatska može ponuditi ne samo domaćem tržištu, nego i svijetu.

VIDEO Predstavljena Tehnixova patentirana tehnologija - MBO-T tvornica

– I mi i državne institucije trebamo više obratiti pažnju na ovakve tvrtke. Siguran sam da Tehnix može konkurirati i najboljima iz Europe, pogotovo sa svojom tehnologijom. HGK će i dalje na svaki način promovirati hrvatske tvrtke i proizvode. Tehnix se može i treba nametnuti s obzirom na tehnologiju koju nudi. Hrvatska tehnologija i hrvatska pamet, to je nešto što moramo maksimalno podupirati – ističe Barilović.

Na pitanje kako komentira to što Tehnix teško uspijeva prodati svoja rješenja na domaćem tržištu, kaže da ima inozemnih lobija koji su prejaki. Prilikom projektiranja treba, kaže, voditi račun da se sve tvrtke stavi u ravnopravan položaj.

– Postoje lobiji, a nekad i zakulisne igre. Jedna od rak rana našeg gospodarstva je i javna nabava koje je jednim dobrim dijelom i izvor korupcije, čemu svakako moramo stati na kraj – ističe predsjednik HGK-a Burilović.

Govoreći o važnosti stvaranja proizvoda dodane vrijednosti, D. Majetić napominje da takvi proizvodi onda otvaraju i prostor za rast plaća.

– Treba napraviti tranziciju hrvatske privrede u privredu dodane vrijednosti. Paralelno s tom tranzicijom očekujemo i znatno ozbiljniju, radikalniju pomoć i razumijevanje države da smanji svoje troškove kako bi ostalo prostora za povećanje plaća. Veća plaća rješava puno izazova danas u Hrvatskoj – zaključuje direktor HUP-a Davor Majetić.

VIDEO Predstavljena Tehnixova patentirana tehnologija - MBO-T tvornica

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
20:20 19.02.2020.

Ulazak vasih strojeva sprijecava smecarska mafija na celu sa Milanom Bandicem, gradonacelnikom Zagreba!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije