Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Horvat: Austrijski investitori su dobrodošli

Hrvatska je spremna za prvu sljedeću novu, veliku investiciju, bez obzira u koju industriju, kazao je Horvat
23. listopada 2019. u 12:59 3 komentara 148 prikaza
Darko Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao se u srijedu s ministricom digitalnih i ekonomskih poslova Republike Austrije Elisabeth Udolf-Strobl, s kojom je razgovarao o zajedničkoj industrijskoj politici, dualnom obrazovanju, digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji te daljnjem jačanju gospodarske suradnje dvije zemlje.

Sporazum o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group Co Ltd. of China i Grada Siska VAŽAN PROJEKT Kineska tvrtka potpisala s Gradom Siskom sporazum o ulaganju vrijednom 30 milijuna dolara

Horvat je nakon sastanka izjavio kako želi dobrodošlicu u Hrvatsku svim austrijski investitorima, te kako je jedan takva investicija u punoj pripremi - austrijsko-kineski kapital želi investirati na prostor Hrvatske i želi otvoriti industriju prateće aviondustrije (gradnja tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione u poduzetničkoj zoni Jakovlje tvrtke FACC).

Hrvatska je spremna za prvu sljedeću novu, veliku investiciju, bez obzira u koju industriju, kazao je Horvat.

Naveo je i kako je u ovoj godini u poduzetničku infrastrukturu investirano gotovo 600 milijuna kuna, gradi se i 50 gospodarskih oaza unutar kojih će se izgraditi sva potrebna infrastruktura za prvu sljedeću investiciju, umanjuju se porezna opterećenja za poduzetnike i pri završetku je izmjena i dopuna novog zakonodavnog okvira kojim se želi potaknuti svaki investitor koji dolazi u Hrvatsku.

Podsjećajući kako je početkom tjedna u Hrvatskoj bilo gospodarsko izaslanstvo Njemačke te kako je Austrija najveći investitor u Hrvatsku i četvrti vanjskotrgovinski partner, Horvat je poručio "kako je potrebno vratiti povjerenje austrijskih i njemačkih investitora, predstaviti im konkurentno, poticajno okruženje i uvjeriti ih da su njihove investicije štićene kao i u bilo kojoj europskoj zemlji".

Ilustracija Automobilski div u RH? Hrvatska ulazi u bitku za Volkswagenovu novu tvornicu

Teme današnjeg sastanka, a to su puna primjena sustava dualnog obrazovanja i uključivanje poduzetnika u stvaranje kvalitetne radne snage, digitalizacija i digitalna transformacija, zajednička industrijska politika i razvoj umjetne inteligencije, zaštita tržišnog natjecanja, novi poticajni okvir za poduzetnike, turizam su prioriteti koje će Hrvatska prezentirati Europi i europskim zemljama u vrijeme predsjedanja Vijećem EU, rekao je Horvat.

Istaknuo je i važnost europskih fondova koji, kako je kazao, mogu biti i za hrvatske i za austrijske poduzetnike generator novog investicijskog ciklusa te veliki doprinos većem gospodarskom rastu.

Udolf-Strobl je istaknula važnost suradnje u području industrijske politike, odnosno kako je potrebno ojačati industriju na način da će ona biti važno uporište gospodarstva.

Jedna od važnih tema je i poticanje konkurentnosti odnosno stvaranje konkurentnog ozračja, kazala je.

Martin Schaller Martin Schaller 'Reforme u Hrvatskoj idu u pozitivnom pravcu, ali se propisi prečesto mijenjaju'

"Za obje naše zemlje karakteristično je da su mala i srednja poduzeća oslonac na kojem počiva naše gospodarstvo. Stoga je potrebno naći nova rješenja za našu industriju, moramo pronaći nove metode i pristupe kako bismo iskoristili sve šanse koje nudi digitalizacija", istaknula je Udolf-Strobl.

Na novinarski upit o odlasku radne snage iz Hrvatske, Horvat je rekao kako su ekonomske migracije legalne, dio su hrvatske realnosti no kako je cilj Hrvatsku pretvoriti u poželjnu investicijsku destinaciju čime će se otvoriti i kvalitetna radna mjesta i samim time smanjit će se odljev ljudi. 

Udolf-Strobl  je kazala kako Austriji nedostaje stručna radna snaga osobito iz područja IT-a te kako to pokušava riješiti kroz prilagodbu obrazovnog sustava potrebama tržišta ali i privlačenjem radne snage iz drugih zemalja.

Složila se s Horvatom da su uvijek postojale ekonomske migracije no ne vidi to kao problem nego kao šansu za upoznavanje druge kulture, novih ljudi te priliku za nova znanja.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
 • Avatar mstengl10
  mstengl10:

  Ulaganje dobrodoslo????

 • Petarstijena-HR:

  HR sudstvo je nestručno, neučinkovito i korumpirano, te se nalazi na 140 mjestu od 146 zemalja-potvrdila Europska komisija. FINA je također neučinkovita u naplati potraživanja.Pa tko je lud u takvu zemlju investirati, dokle god se ne digitalizira i reformira sudstvo, ... prikaži još! i suci ne budu sankcionirani za krive presude koje dosežu i do 90%.

 • antonelić:

  " Hrvatska je spremna za prvu sljedeću novu, veliku investiciju, bez obzira u koju industriju " , kazao je Horvat ... i što je najvažnije , biti će prireza , razreza , zareza , doprinosa , parafiskalnih nameta i poreza ... prikaži još! za nas uhljebe koji u životu nismo radili u realnom sektoru mjesec dana , dodao je min. glav. Horvat ... možebitno padne koja provizija od g. Kurz-a ...