Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li euru odzvonilo

Hoće li čelnici konačno riješiti pitanje krize u eurozoni?

sarkozy
AFP/Pixsell
26.10.2011.
u 10:26

Očuvanje, stabilizacija i jačanje valute prioritet su sastanka na vrhu kao i rješenje mjera potrebnih za povećanje Fonda za financijsku stabilnost.

Nakon neuspješnog pokušaja spasa eurozone prošlog vikenda, 17 šefova država EU ponovno će se sastati na izvanrednom samitu u srijedu u Bruxellesu kako bi još jednom pokušali finalizirati mjere za očuvanje valute, prenosi BBC.

U strahu da bi sudbina Grčke uskoro mogla zahvatiti i ostale zemlje eurozone, ponajprije treću najveću ekonomsku silu EU Italiju te Španjolsku, čelnici će se usmjeriti na pokušaj stabilizacije eura, prisilu banaka da osiguraju sredstva za pokrivanje budućih gubitaka i jačanje fonda za spas kako bi se pružila efikasnija pomoć zemljama kojima prijeti ugroženost.

Dok je talijanska vlada uspjela postići dogovor o ekonomskim reformama, i to u posljednji trenutak, o sudbini poljuljane valute Nijemci tek trebaju ponovno glasovati. Iako se očekuje da će Bundestag potvrditi povećanje fonda bez uplitanja u postojeću poreznu politiku, Angela Merkel može se samo nadati da će izbjeći sudbinu britanskog premijera Davida Camerona koji je, da bi spriječio izglasavanje referenduma, pomoć morao potražiti među pristašama opozicijskih stranaka.

Prema ranijem dogovoru, oko 100 milijardi eura rekapitalizacije trebalo bi se usmjeriti prema bankama putem komercijalnih investicija, nacionalnih vlada i Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). No i dalje ostaju nesuglasice između vodećih sila u zoni utjecaja.

Podsjetimo, Francuska je tražila da Europska centralna banka podrži EFSF zajmovima koji bi povećali kapacitet fonda do tri milijarde eura, ali se Merkel otvoreno suprotstavila toj ideji. Kao alternativa predloženo je da vlade zemalja EU prihvate pomoć EFSF-a najugroženijima preko osiguranja djelomičnih jamstava investitorima i bankama koje im posuđuju novac.

Među ključnim pitanjima nalaze se i pitanja u kolikoj mjeri bi se trebali otpisati dugovi Grčke te na koji bi se način trebalo postići ukupno povećanje fonda EFSF-a.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
11:50 26.10.2011.

Požurimo što prije u EU i pomozimo Grčkoj i svima ko treba pomoć. Požurimo : nemojmo ćekati 2013 ,jer može biti Prekasno Tu Pripadamo

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
11:53 26.10.2011.

Kada bi svaki Hrvat od svoje plaće mjesećno izdvajao samo po 1000 eura i slao kao pomoć Grčkom Proraćunu,vjerujem da bi Grčka uskoro, već kroz godinu nakasnije 2 bila u mnogo boljoj poziciji,nego sada Pomozimo Grčkoj

VU
vucko
11:09 26.10.2011.

Grcka treba pod hitno 10 miliardi € a strucnjaci jos jednom procjenjuju dali bi Grcka mogla boriti se sa vlastitom financijskom krizom.Stalni strajkovi i demonstracije koce daljnje funkcioniranje Grcke iako su drasticne mjere stednje izglasane u parlamentu. Otpis dugova od 60 % je preveliki i za EU ( Banke i osiguravajuca drustva ) .Najbolji nacin da se clanstvo Grcke u EU prvo zamrzne a onda nek sami odluce daljnji put. Krediti se moraju otplatiti,pa makar jeli samo luk i vodu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije