Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAGA O HUAWEIJU

Hoće li Britanci ipak dopustiti Kinezima gradnju 5G mreža?

Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.08.2019.
u 23:45

Huaewi je najavio da će umjesto Google Mapsa napraviti vlastite karte koje će ih zamijeniti

Huawei, kineski tehnodiv, na naslovnice svih medija došao je kada je uhićena Meng Wanzhou, financijska direktorica tvrtke i kći osnivača Huaweija.

Bilo je to početkom prosinca protekle godine. Uhitili su je Kanađani na traženje Amerikanaca pod optužbom za poslovnu i političku špijunažu. Trgovinski pregovori Kine i Amerike bili su u tijeku i zahuktavali se, rat je bio izvjestan. Huawei, tehnološka tvrtka, drugi proizvođač smartfona na svijetu, i najjači proizvođač telekom opreme, tako je došao u fokus svjetskih vlada i biznisa na pragu zamjene mobilne infrastrukture, sklapanja velikih poslova.

Nepoželjni špijuni

Amerikanci su im prišili oznaku neprijatelja, i označili ih kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti tvrdeći da se putem njihove opreme prikupljaju podaci koji se potom šalju kineskoj vojsci i vladi. Huawei se našao u poziciji da brani svoju tehnologiju, posebice sigurnosni aspekt. A kada je sigurnost u pitanju svi su na pojačanom oprezu, s tim da valja uračunati i dodatni pritisak SAD-a, i Donalda Trumpa koji je otvoreno tražio do svojih zemalja saveznica da u potpunosti okrenu leđa Huaweiju.

Amerikanci su, potom, dekretom, svojim tvrtkama zabranili da posluju s Huaweijem. Stavili su kinesku tvrtku na tzv. crnu listu kojoj tvrtke iz SAD ne smiju prodavati svoje proizvode i usluge. 
Ipak kako tehnologija uglavnom funkcionira dvosmjerno u raznim partnerstvima ili trgovinskim odnosima na gubitku nije bio samo Huawei već je odluka proizvela niz kolaterala.

Foto: Reuters/Pixsell

Tako su primjerice Britanci dospjeli u nezavidnu poziciju i već nekoliko mjeseci provjeravaju sigurnosne aspekte i promišljaju što da čine s Huaweijem po pitanju 5G mreže. Posljednje, jučerašnje vijesti, kažu, ako je vjerovati Ren Zhengfeiju, osnivaču i izvršnom direktoru Huaweija da Britanija “neće reći ne” te da će dopustiti kineskoj tvrtki gradnju 5G infrastrukture.

Ren Zhengfei, rekao je za Sky News: – Mislim da nam Britanci neće reći ne kad prođu testove i sagledaju ozbiljno cijelu situaciju. Mislim da, ako kažu ne, to neće biti nama. 
Vijeće za nacionalnu sigurnost u Velikoj Britaniji odlučilo se još u travnju, načelno, za blokadu Huaweija u dijelu osnovne nacionalne mobilne infrastrukture.

Prošli mjesec, tadašnji ministar kulture, Jeremy Wright, rekao je da Velika Britanija još uvijek traži jasnoću o implikacijama američkog djelovanja protiv kineske tvrtke, dodajući da bi bilo “pogrešno donositi konkretne odluke” prije nego što se to postigne.

Iz Bijele kuće, pak, izvijestili su da su Trump i Boris Johnson u telefonskom razgovoru ovog mjeseca pričali o raznim temama uključujući “trgovinu, 5G i globalnu sigurnost”, piše The Guardian. John Bolton, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost nakon posjeta Londonu, pak, savjetovao je da ne bi bilo loše odluku o 5G mrežama i Huaweiju donijeti nakon što se razriješi pitanje Brexita pritom uvjeravajući kako suradnici Borisa Johnsona s kojima je razgovarao izrazito poštuju stavove Bijele kuće.

5G mrežna infrastruktura, kada se radi o Huaweiju i zemljama Europe, nalaze se na iznimno osjetljivom terenu. Ni situacija s pojedincima, vlasnicima Huawei smartfona ili budućim mogućim kupcima, nije bolja.

Huawei sprema karte

Jer, Google, kako sada stvari stoje, po nalogu Trumpa, morat će ukinuti neke svoje proizvode i usluge, a mobiteli bez novog operativnog sustava koji funkcionira nisu više vrhunski unatoč tehnologiji koja je u njih ugrađena. Stoga se Huawei usredotočio na ubrzano rješavanje pitanja softvera i usluga.

Foto: Reuters/Pixsell

Tako su ovoga tjedna najavili da će već u listopadu lansirati uslugu Karti, koja bi zamijenila popularne Google karte. Huaweijeve karte – Map Kit, nije izravno spreman za upotrebu korisnika, ali je osmišljen tako da potakne programere softvera da smisle programe na temelju njihovih mogućnosti mapiranja. I Huawei Map Kit bit će povezan s mobilnim aplikacijama drugih proizvođača i lokalnim pružateljima kartografskih usluga u oko 150 zemalja i regija, objavili su iz Huaweija.

Usto, podsjetimo da je Huawei već predstavio svoj vlastiti operativni sustav – HarmonyOS, za koji tvrde da se u mnogome razlikuje od Androida i onoga koji ima Applea.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije