Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri stečajna razloga

HNB podnio prijedlog za otvaranjem stečaja nad Nava bankom

nava
Marko Prpic/PIXSELL
16.07.2014.
u 19:35

Kako navode iz HNB-a, odluka je donijeta nakon što je utvrđeno da su ostvarena tri stečajna razloga iz članka 266. Zakona o kreditnim institucijama

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici donio odluku o podnošenju prijedloga Trgovačkom sudu u Zagrebu za otvaranje stečajnog postupka nad Nava bankom d.d., Zagreb, Tratinska 27, priopćeno je iz HNB-a.

Hrvatska narodna banka je, naime, u sklopu svojih supervizorskih ovlasti ocijenila da je za Nava banku utvrđeno postojanje stečajnih razloga iz članka 266. točke 3., 4. i 5. Zakona o kreditnim institucijama.

Kako navode iz HNB-a, odluka je donijeta nakon što je utvrđeno da su ostvarena tri stečajna razloga iz članka 266. Zakona o kreditnim institucijama: imovina Nava banke manja je od njezinih obveza, banka nije ispunila supervizorske mjere naložene rješenjem HNB-a i dulje vrijeme ne ispunjava uvjete vezane za regulatorni kapital te je ugrožena njezina sposobnost da pravodobno ispunjava svoje novčane obveze.

Odluka ima sljedeće posljedice:

1) privremenu zabranu provedbe osnova za plaćanje na teret računa kreditne institucije prema zakonu kojim se uređuje provedba ovrhe na novčanim sredstvima

2) privremenu zabranu kreditnoj instituciji da obavlja plaćanja sa svih svojih računa

3) privremenu zabranu kreditnoj instituciji da obavlja isplate i prijenos s računa svojih klijenata

4) privremenu zabranu kreditnoj instituciji da pruža platne usluge putem platnih kartica i

5) privremenu zabranu svih uplata na račune kreditne institucije i na račune njezinih klijenata.

>> Guverner podržao Lalovca u namjeri da ukine stopu od 40%

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kojesta
23:01 17.07.2014.

pocelo je dakle, prvo male ribe, pa onda dalje, sve vece ribe do vecih ribetina, sto ce ostati u tom akvariju....zna se, a po kakve tek posljedice za naivne musterije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije