Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o kreditnom rejtingu

HGK: Ustaljuje se percepcija Hrvatske kao zemlje rizične za ulaganja

novac
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
09.02.2015.
u 12:45

Hrvatska gospodarska komora (HGK) komentirala je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske koju je 6. veljače objavila agencija Fitch

Hrvatska gospodarska komora (HGK) komentirala je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske koju je 6. veljače objavila agencija Fitch.

– Prema najnovijoj ocjeni kreditnog rejtinga Hrvatske, koju je 6. veljače objavila agencija Fitch, zadržana je ocjena „BB“ za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti sa stabilnim izgledima, što je identično ocjeni te agencije iz kolovoza 2014. godine. Radi se o rejtingu koji je ispod razine investicijskog, a u zoni neinvesticijskog ranga („smeća“). Hrvatska se prema Fitchu nalazi od rujna 2013. godine. Zadržavanje iste razine rejtinga ne iznenađuje s obzirom na to da je prilikom prethodne procjene Fitch naveo da bi pozitivne pomake u ocjeni razmotrio jedino ako se ostvari veći pomak u smanjivanju proračunskog deficita te, ako se pojave jasni znaci gospodarskog oporavka, poduprijeti snažnijim strukturnim reformama – priopćio je HGK.

Komentirali su i Fitcheve procjene proračunskog deficita i javnog duga.

– Vezano uz proračunski deficit, Fitch ocjenjuje da je on prošle godine iznosio 5,0% BDP-a, za ovu ga godinu procjenjuje na 4,5% te na 3,9% u 2016. godini. To je viša razina od službenih Vladinih projekcija, a istodobno se kreće i iznad onih vrijednosti koje se od Hrvatske zahtijevaju u okviru europske procedure uklanjanja prekomjernog proračunskog manjka. Sličan je slučaj i s razinom javnog duga za koju Fitch ocjenjuje da je prošle godine dosegla 81% BDP-a, s tim da će ona nastaviti rasti do 88% BDP-a u 2016. godini – navodi HGK.

Dodaju da ''ni projekcije vezane uz gospodarski rast nisu ohrabrujuće''.

– Fitch predviđa nominalnu stagnaciju iznosa BDP-a u ovoj godini, ali će, zbog deflacije, njegov realan rast iznositi 0,5%. Agencija smatra da bi istodobna provedba fiskalne konsolidacije i ubrzanih strukturnih reformi mogla otvoriti fiskalni prostor za učinkovitije korištenje 12,5 milijarda eura iz europskih fondova, raspoloživih u razdoblju 2014.-2020., što bi se onda moglo pozitivno odraziti i na kretanje rejtinga zemlje – navode.

Ističu da ''činjenica što se Fitch, nakon agencije Standard & Poor`s, priklonio zadržavanju iste razine kreditnog rejtinga sugerira da se ustaljuje percepcija Hrvatske kao zemlje rizične za ulaganja''.

– To za Hrvatsku ima negativne reperkusije vezano uz troškove inozemnog zaduživanja, kao i na atraktivnost u privlačenju stranih ulaganja. Odnosno, zadržavanje iste ocjene istodobno upućuje na to da do sada poduzimane mjere i aktivnosti ekonomske politike nisu bile dostatne ni dovoljno snažne da rezultiraju zamjetnijim pomacima. Konstataciju potvrđuju i projekcije Europske komisije koje nas po dinamici gospodarskog rasta u ovoj i sljedećoj godini svrstavaju na samo dno među zemljama Europske unije. Stoga Hrvatskoj tek predstoji napor da snažnim strukturnim i fiskalnim reformama stvori preduvjete održivoga gospodarskog rasta što bi se onda reflektiralo i na toliko potreban pomak u razini kreditnog rejtinga – dodaje HGK u priopćenju.

>> Fitch potvrdio 'BB' rejting Hrvatske i stabilne izglede

Komentara 5

CR
crocro
06:44 11.02.2015.

Pitajte gospodina Grčića on ima drugačije informacije i to potpuno optimistične.

DU
Deleted user
13:03 09.02.2015.

a sto bi drugo trebalo biti? sa sdp hdz i drugim satelitima koji drpaju lovu ne pise nam se dobro. korupcija izjeda drustvo.... ja sam prvi koji tu nebi ulozio niti lipe....

DU
Deleted user
13:25 09.02.2015.

normalno da je rizicna za ulaganje kad ju kradu 20 god i nakon svih kapitalistickih budalastina koje smo morali prezivjet sad ce se takva stranka opet vratit na celo... pa di to ima osim u lijepoj nasoj, ovdje ljudi ne vole ni sebe, ni svoju zemlju, ni svoj narod, samo prkos i inat jedni drugima, pa niko nije lud da tu onda ulaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije