Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznosila 5.716 kuna

HGK: Snažniji rast neto plaće u prosincu

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.02.2015.
u 11:50

Prema prvim rezultatima DZS-a prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama, isplaćena za prosinac 2014. godine, iznosila 5.716 kuna što je 1,5% više nego za studeni i 2,9% više nego za prosinac 2013. godine, priopćio je HGK.

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku (DZS-a) prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama, isplaćena za prosinac 2014. godine, iznosila 5.716 kuna što je 1,5% više nego za studeni i 2,9% više nego za prosinac 2013. godine, priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK)

''S obzirom na deflacijska kretanja realan je rast neto plaće bio još izraženiji: 2,4% na mjesečnoj i 3,4% na godišnjoj razini. Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 8.067 kuna s nižim rastom u odnosu na neto plaću (nominalno 0,3% na mjesečnoj i 0,8% na godišnjoj razini), priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Plaća za prosinac prošle godine isplaćena je u siječnju ove godine, pa su se u tom slučaju primijenile izmjene odredbi poreza na dohodak kojima je, zbog povećanog neoporezivog dijela plaće i izmjene poreznih razreda, omogućen porast neto plaće za većinu zaposlenih. Zbog toga je došlo do izraženijeg porasta neto plaće u odnosu na bruto plaću, a istodobno je i prosječan udio neto plaće u bruto plaći povećan na 70,9% (1,5 postotnih bodova više nego u prosincu 2013. godine).

Cijelu je prošlu godinu obilježavao vrlo blagi trend rasta nominalnih plaća, pa je praktički riječ o njihovoj stagnaciji. Naime, prosječna je mjesečna bruto plaća po zaposlenom u 2014. godini iznosila 7.954 kune, što je 15 kuna više nego u 2013. godini, a istodobno je prosječna neto plaća iznosila 5.534 kune, što je 19 kuna više nego 2013.-te godine. Ipak, s obzirom da su prošle godine potrošačke cijene zabilježile pad i to za 0,2%, realne su plaće porasle za oko 0,5%. Riječ je o prvom realnom rastu bruto plaća od 2008. godine, a neto plaća od 2009. godine. Unatoč tom blagom rastu u prošloj godini, realne su plaće još uvijek oko 5% niže u odnosu na razinu iz 2008. godine'', navodi HGK.

Ističu da će u Hrvatskoj ove godine izostati mogućnost promjene tendencije u kretanju bruto plaća, no povoljnija kretanja, kako navode, očekuju se u slučaju razine i dinamike neto plaća.

- Kako se u nas ove godine ne očekuju bitni pomaci na tržištu rada niti znatniji odmak od gospodarske stagnacije tako će izostati i mogućnost promjene tendencije u kretanju bruto plaća. Ipak, povoljnija kretanja očekuju se u slučaju razine i dinamike neto plaća s obzirom na promjene u oporezivanju dohotka koje su stupile na snagu početkom ove godine. Očekujemo da će to dati blagi pozitivni doprinos kretanju osobne potrošnje, a time i ukupnim naporima usmjerenim na izlazak zemlje iz dugogodišnje krize- navode u priopćenju. 

>> 'U siječnju bi po prvi put u povijesti broj zaposlenih mogao pasti ispod 1,3 milijuna'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:27 24.02.2015.

Izgleda da sirotinja ispada iz igre a ostaju samo oni uhljebljeni,....nazalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije