Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo su mjere kojima Vlada namjerava zapošljavati mlade

Oprez - Poslodavac koji je dobio poticaje za mlade, a otpusti starije morat će vratiti novac uz kamate
28. studenoga 2014. u 17:28 20 komentara 6245 prikaza
Mirando Mrsić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Resorni ministar Mirando Mrsić predstavio mjere poticanja zapošljavanja za koje je u proračunu za 2015. rezervirano 1,1 milijardu kuna. Riječ je o novcu za program Garancija za mlade. Država je, po njemu, obvezna svim osobama mlađim od 30 godina u roku od četiri mjeseca osigurati zapošljavanje, vježbeništvo ili prekvalifikaciju. Europa je za Hrvatsku izdvojila 132,2 milijuna eura, a od toga 66 milijuna za potpore. U mjeri zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa potpora se podiže s 1600 na 2400 kuna, pri čemu država zaposleniku plaća i doprinose i prijevoz do posla.

Niz je mjera u kojima se pomaže poslodavcima pa tako poslodavac koji zaposli osobu koja je kod njega radila bez zasnivanja radnog odnosa od države može dobiti 50 posto plaće tijekom godinu dana. Za te mlade, ali i za sve ostale koje zaposli mlađe od 30 godina poslodavci imaju i olakšicu od 17,2 posto za plaćanje doprinosa, i to tijekom pet godina. Iskustvo pokazuje da 60 posto mladih koji su dobili priliku na ovaj način ostaje raditi u istoj tvrtki. Osobe koje se odluče za samozapošljavanje imaju pravo i na 25.000 bespovratnih kuna od države. Mjere koje su otpočele tijekom prošle godine utjecale su na pozitivan statistički pomak. Nezaposlenost mladih u posljednjih je deset mjeseci pala sa 48,6 posto na 41,8 posto, ali ministar Mrsić ističe da će biti zadovoljan tek kada stopa padne ispod 20 posto.

– Moramo odlučiti koja zanimanja treba promovirati, jer zna se da će nam nedostajati tisuće računalnih inženjera i obrazovanih za poljoprivredu i turizam. Naš sustav strukovnih škola obrazuje djecu za burzu rada i to mora prestati – istaknuo je Mrsić. Poticaje neće moći koristiti poslodavci koji su prije šest mjeseci otpuštali radnike ili su dužni državi i svojim radnicima. Poslodavac koji je dobio poticaje, a počne otpuštati starije zaposlenike morat će vratiti dobiveni novac uvećan za kamate.

>>Grčiću je zapošljavanje 349 službenika – ušteda

>>Todorić: Da, otpuštat ću ljude, ali i zaposliti mnogo više

Naknada se sa 1600 diže na 2400 kuna

1. Mjera poticanja zapošljavanja mladih pojačava se povećanjem iznosa naknade za mlade sa 1600 na 2400 kuna. Država poslodavcima podmiruje i doprinose za mlade koji su zaposleni preko te mjere.

2.Samozaposlenima će se za otvaranje svog biznisa pomoći sa 25.000 kuna bespovratnih sredstava

3. Pristanu li učiti mladu osobu kao mentori, poslodavci mogu biti plaćeni 700 kuna mjesečno, dok će njihovim štićenicima država platiti prijevoz i 1000 kuna mjesečno dok su u fazi izučavanja

4. Poslodavcima koji zaposle mladu osobu kao mjera poticaja može se osigurati oslobađanje od plaćanja dijela doprinosa, odnosno 17,2 posto ukupnih izdvajanja

5. Mjera pola-pola plaće daje poticaj u iznosu od pola plaće tijekom godinu dana

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar banovina
  banovina:

  Možeš ti dati i 50000% manje namte u Sisačko-Moslavačkoj županiji, Ličko-Senjskoj, Karlovačkoj, Vukovarskoj.....ali nema tko ljude zaposliti jer su sve tvornice zatvorene i urasle u korov ....jadni ste..

 • mladen.govedic2004:

  Miraleme mani se ćorava posla !

 • paco1:

  Ja vjerujem da ni oni sami nevjeruju šta pričaju..