Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HEP ugovorio gradnju sedam sunčanih elektrana

Elektrane će se graditi u Vrpolju, Lovincu, Orlu, Zdencima, Trpinji, Valpovu...
12. listopada 2021. u 14:23 0 komentara 201 prikaza
Cres: Predsjednik Milanović obišao gradilište Sunčane elektrane Orlec
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Na temelju javnog poziva za iskaz interesa za 2020., Hrvatska elektroprivreda (HEP) sklopila je jučer s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja te Gradom Valpovom sporazume o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana.

Ukupna snaga sedam sunčanih elektrana iznosi 60 MW, a procijenjena investicijska vrijednost čak 380 milijuna kuna. U nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, sporazume s čelnicima jedinica lokalne samouprave potpisao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Budućih 18 elektrana

– Realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije provodi, ne samo u našoj najsnažnijoj energetskoj kompaniji već i na razini lokalne samouprave koja je najpozvanija da u dekarbonizaciji vidi i priliku za vlastiti gospodarski rast. Sada je važno da se ubrza priprema dokumentacije, a zatim i sama izgradnja elektrana, kako bismo što prije ostvarili postavljene ciljeve – izjavio je Ćorić.

Ministar je istaknuo i kako su s ciljem povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predviđena znatna sredstva koja će se uložiti u dogradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava. Novih sedam sporazuma nastavak je suradnje s općinama i gradovima, s kojima je HEP 2019. i 2020. sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana.

HEP na 18 izabranih lokacija na području šest gradova i 12 općina razvija projekte sunčanih elektrana ukupne priključne snage 168 MW te investicijske vrijednosti od 1,08 milijardi kuna. Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 sunčanih elektrana iznosi 242 milijuna kilovatsati, čime se može zadovoljiti potrošnja oko 65.000 kućanstava.

– Ovim vidom suradnje obuhvatili smo više od polovice Hrvatske jer ćemo ukupno 18 projekata izvesti na području čak 12 županija. Za cilj smo postavili da ćemo do 2030. u sunčanim elektranama imati oko 350 megavata. Gotovo polovicu tog iznosa, čak 168 megavata, izgradit ćemo na temelju sporazuma s općinama i gradovima. Tako imamo priliku zajedno raditi na jačanju gospodarskog i ukupnog razvoja lokalnih zajednica, a time i čitave Hrvatske – izjavio je Barbarić.

Veći udio obnovljivih izvora

Prema potpisanim sporazumima, općine Lovinac i Orle projektnu dokumentaciju za sunčane elektrane planirane priključne snage 9,99 MW pripremaju do ishođenja lokacijske dozvole. Ostale jedinice lokalne samouprave, općine Satnica Đakovačka (za elektranu priključne snage 15 MW), Vrpolje (4 MW), Zdenci (9,99 MW) i Trpinja (5 MW) te Grad Valpovo (6 MW), projektnu dokumentaciju pripremaju do ishođenja građevinske dozvole.

Po ishođenju dozvola, HEP će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi troškove projektne dokumentacije. U HEP-u navode da je ciklus izgradnje sunčanih elektrana važan je dio obnovljivog scenarija te tvrtke koji do 2030. planira za 50 posto povećati udjel obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji električne energije.

>> VIDEO Mislav Herman o Možemo: Tu je riječ o opasnim ljudima s vrlo opasnim namjerama

MJERE PROTIV KRIZE Golema kriza prijeti: Razmatra se odgoda plaćanja struje za siromašne Od ponoći pala cijena goriva STIŽU POSKUPLJENJA Divljanje cijena energenata potisnulo koronu, razmišlja se kako pomoći građanima Tomislav Dragičević PREMIUM INTERVJU: Tomislav Dragičević Hrvat je jedan od najmlađih profesora tehničkih znanosti u Europi: 'Nakon Tesle i rata struja, kreirat ćemo novu revoluciju'

 

INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'
ohr
OHR SAVJETNIK
Ljudsko tijelo čini impresivne stvari: Regeneracija ovog unutarnjeg organa započinje u roku od nekoliko sati od prepoznavanja oštećenja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.