Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HEP-u zeleno svjetlo za 13% veće cijene električne energije

HERA je odobrila niži postotak poskupljenja nego što je HEP tražio, Vlada, vjerojatno u četvrtak, donosi konačnu odluku o poskupljenju električne energije.
26. travnja 2010. u 16:37 21 komentara 2 prikaza
hep
Foto: Arhiva VL

Iako je HEP tražio poskupljenje struje od 17 posto, neslužbeno doznajemo da je nadležna regulatorna agencija odobrila 13-postotno poskupljenje. Ni u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) ni u Ministarstvu gospodarstva nisu željeli komentirati navedeno poskupljenje, a prema ranijim informacijama veći računi za struju trebali bi početi stizati od ljeta, moguće od 1. srpnja kada se ukida niža stopa tzv. kriznog poreza.

Nepoznato je ostalo zašto je HERA odbila 17-postotno poskupljenje i odobrila ono četiri posto niže, a Vlada bi, najvjerojatnije na sjednici u četvrtak, trebala donijeti konačnu odluku o poskupljenju struje. U HEP-u su još ranije obrazložili kako veće cijene traže zbog poskupljenja plina koji je osnovni energent u proizvodnji električne energije. S druge strane, Hrvati ne plaćaju tržišnu cijenu struje jer u našem okruženju jeftiniju električnu energiju imaju samo Francuska, Bugarska, Slovenija i Srbija.

Elipso

  • Universo:

    Kod nas je cijena struje godinama nerealno niska i među najnižima u europi tako da je poskupljenje bilo očekivano

  • dr-ivek:

    eh... kako ono ide... \"...idemo dalje...\"...

  • pajapatka:

    Treba u štrajk, i to opći.......Sindikati !!!!!!....Hallooooo!!!!!... Ovo je pretjerano......Dajte nam i plaće zemalja u okruženju, a može i slovenske. Nije mi jasno kako ovaj narod šuti. Možda ovo poskupljenje otvara vrata privetizaciji HEP-a???