Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HEP iz dobiti u 2020. godini u Državni proračun uplatio 840,6 milijuna kuna

HEP d.d. je u 2020. godini ostvario dobit u iznosu od 1.401.035.858 kuna
01. rujna 2021. u 13:41 3 komentara 323 prikaza
Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska elektroprivreda d.d. je, na temelju odluke Skupštine Društva o raspodjeli ostvarene dobiti u 2020. godini, izvršila isplatu u korist Državnog proračuna u iznosu od 840.621.514,80 kuna. Odluka o isplati donesena je u skladu s Odlukom Vlade RH o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava u državnom vlasništvu u Državni proračun Republike Hrvatske.

Fabris Peruško USPJEŠNI REZULTATI Neto dobit Fortenova grupe 318 milijuna kuna

HEP d.d. je u 2020. godini ostvario dobit u iznosu od 1.401.035.858 kuna. Na temelju odluke Skupštine, za zakonske rezerve koristit će se 70.051.792,90 kuna, zadržana dobit iznosi 490.362.550,30 kuna, a 840.621.514,80 kuna iznosi isplata u korist Državnog proračuna, stoji u priopćenju. 

“U izazovnim gospodarskim okolnostima na nacionalnoj i globalnoj razini, zadovoljni smo financijskim rezultatom koji nam je omogućio ovu uplatu u Državni proračun. Tu smo obvezu predvidjeli prilikom donošenja plana investicija za 2021. godinu tako da isplata dijela dobiti ne utječe na financijski položaj i realizaciju investicija Hrvatske elektroprivrede. Svjesni smo svoje uloge jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj i pokretača gospodarstva, zbog čega nastavljamo s realizacijom plana investicija i ulaganjima u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta. Time ćemo nastaviti pružati potporu Vladi RH u stvaranju uvjeta za nastavak oporavka hrvatskog gospodarstva”, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

FILE PHOTO: The logo of Xiaomi is seen inside the company's office in Bengaluru KINESKI DIV Xiaomi ostvario rekordni skok prihoda: Po prodaju su prestigli Apple i sada su drugi brend na svijetu

Od investicija koje se realiziraju u 2021. godini ističu se Hidroenergetski projekt Kosinj koji je Vlada RH u srpnju proglasila strateškim investicijskim projektom i koji s Hidroelektranom Senj 2 čini najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj investicijske vrijednosti 3,4 milijarde kuna i s 412 MW nove snage u sustavu. Zatim novi kombi-kogeneracijski blok u Elektrani-toplani Zagreb, vrijedan 900 milijuna kuna, nastavak ciklusa rekonstrukcije i revitalizacije 12 hidroelektrana u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijardi kuna, nastavak projekta revitalizacije vrelovodnog sustava u Zagrebu (2021.-2023.) vrijednog 700 milijuna kuna, nastavak provedbe pilot projekta uvođenja naprednih mreža, vrijednog 177 milijuna kuna te dovršetak prvog ciklusa izgradnje sedam sunčanih elektrana ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna.

Za financiranje navedenih i ostalih investicijskih projekata, HEP uspješno koristi i ostale izvore financiranja, među kojima se ističe sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, a s čime će, kako navode iz tvrtke, nastaviti i ubuduće.

Dodatna potvrda kvalitetnog upravljanja ukupnim poslovanjem HEP grupe i visoke razine ostvarenih financijskih pokazatelja u 2020. godini jučer je za Hrvatsku elektroprivredu d.d. stigla u vidu nagrade FINA-e Zlatna bilanca u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom i parom.

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
 • Spezzi:

  Kada ćemo doživjeti da mega gutači novca kao što su Hrvatske šume, Turistička zajednica i HGK sješe sa grbače naroda, a doslovce pojedini žive na rudniku blaga i opet trebaju dotacije od obrtnika i firmi.

 • Avatar bijeloanijebrašno
  bijeloanijebrašno:

  Ima tu i mog udjela.

 • tugica:

  Ocito je cijena struje preskupa, i treba ju smanjiti da gradani lakse disu. Isto tako treba ukinuti stavku placanja za ovnovu izvora energije, jer mi dotiramo izgradnju vjetrenjaca, a profit ce ubirati samo HEP. Ocito je da imaju dovoljno novaca ... prikaži još! za vlastite investicije. Dosta zuluma.