Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HEP do 2016. planira uložiti 25 mlrd. kn u gradnju novih elektrana

Ako se ostvari ambiciozan plan uprave HEP-a, Hrvatska bi do 2017. trebala od uvoznika postati izvoznik električne energije
21. prosinca 2012. u 20:46 1 komentara 8 prikaza
'14.09.2012., Plomin - Termoelektrarna Plomin. Prestavnici HEP-a, a  medju njima i predsjedenik Uprave Zlatko Koracevic i istarske zupanije obisli su termoelektrarnu gdje ih je direktor TE-Plomina Ser
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda do 2016. godine planira u gradnju novih proizvodnih objekata uložiti 25 milijardi kuna. Taj poprilično ambiciozan plan predstavio je danas predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, govoreći o strategiji nacionalne elektroenergetske kompanije u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Pritom je iznio želju da već 2017. godine Hrvatska postane elektroenergetski neovisna, odnosno da država bude neto izvoznik električne energije.

– Postavili smo visok cilj, ali uvjeren sam da imamo dovoljno stručnosti i energije da taj cilj i ostvarimo. Velik investicijski ciklus financirat ćemo dijelom iz vlastitih sredstava, dijelom uz pomoć zaduženja, a tražit ćemo i privatne partnere na nekim projektima – rekao je Koračević te dodao da je stav uprave kompanije kako hidroenergetske projekte zbog njihove iznimne isplativosti ne bi trebalo prepuštati stranim partnerima, već da bi ih mogli financirati domaći mirovinski fondovi pa i sami građani.

Povrh gradnje novih elektrana HEP do 2016. planira uložiti oko 2,1 milijardu kuna u revitalizaciju svojih postojećih objekata, a kompanija se namjerava širiti i u segmentu obnovljivih izvora energije. Ipak, HEP-ov plan već je izazvao skepsu među pripadnicima stručne zajednice, gdje ga mnogi smatraju nerealnim. Primjerice, planom je predviđeno da HEP samo 2014., i to samo u segmentu proizvodnje, počne razvoj čak osam novih projekata. S obzirom na iznimno slabu razvojnu aktivnost HEP-a tijekom posljednjih desetljeća, vrlo je upitno ima li kompanija stručnih i kadrovskih kapaciteta za vođenje tako opsežnog investicijskog ciklusa. Toga su, čini se, svjesni i u HEP-u pa je Koračević najavio da će za sve projekte koje ne budu mogli sami voditi tražiti međunarodne partnere.

– Raspisivat ćemo međunarodne natječaje za projektni menadžment, ali u koji bi bili uključeni i naši stručnjaci. Tako bismo odgajali kvalitetne kadrove za budućnost – rekao je Koračević.

>> HEP dobio 1,5 milijuna eura za Zagreb na Savi

Najveće HEP-ove investicije Plomin 3 -

Najveće HEP-ove investicije

Plomin 3 - Termoelektrana na ugljen stajat će 6 mlrd. kuna

HE na Savi - Hidroelektrane će stajati oko 2 milijarde kuna

TE Rijeka - Novi plinski blok elektrane na Urinju po cijeni od 4,1 milijardu kuna

TE Sisak - Još jedna elektrana na plin. Investicija 1,7 mlrd. kuna

Stipe Ceronja
MUKE ZADRANINA
Policijska birokracija uništila mu život: 'Djeca će mi ostati bez krova nad glavom'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta