Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HDS ZAMP neće slati račune za ožujak

Posljedice u primanjima ove će godine osjetiti svi, a prvi su ih osjetili glazbenici jer su već otkazani svi koncerti, festivali, priredbe i druga javna događanja koja uključuju glazbu, što je veliki udar na egzistenciju svih koji od tog posla nastoje živjeti, navodi Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a
17. ožujka 2020. u 18:23 4 komentara 133 prikaza
zamp koncert
Foto: PR FOTO

HDS ZAMP neće izdavati i slati račune za glazbene licence za ožujak, stoji u priopćenju koje smo upravo dobili iz te udruge. Kako se navodi, zbog stanja u vezi s korona virusom u Hrvatskoj, HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za ožujak svim ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima, frizerskim salonima i drugim malim korisnicima.

- U Hrvatskoj oko 40.000 poslovnih subjekata plaća licencu za korištenje glazbe, koja pokriva autorska i srodna prava za javno izvođenje. HDS ZAMP se, zajedno s kolegama iz izvođačke udruge HUZIP i diskografske udruge ZAPRAF, odlučuje na ovaj korak imajući u vidu izvanrednu situaciju koja se dramatično odrazila na poslovanje velikog broja poduzeća u zemlji, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor službe za zaštitu autorskih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Dalje se navodi kako mnogi ugostiteljski objekti, hoteli, restorani, trgovine i slični korisnici vide glazbu za svoje klijente, goste i zaposlenike kao jedan od načina unaprjeđenja poslovanja. U Hrvatskoj je situacija s urednim plaćanjem za ta prava iz godine u godinu sve bolja. To je vezano za sve uspješnije turističke sezone, ali i jačanje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva. Ovih su dana trebali biti poslani računi za glazbene licence za ožujak, ali u ovoj situaciji to će biti odgođeno.

- Pozorno pratimo sve mjere za ublažavanje posljedica na gospodarstvo zbog korona virusa koje donosi Vlada RH. One će nam biti i smjernice pri budućim odlukama vezano za naknade za autorska prava. Trenutno je najvažnije da svi zajedno, u dobroj vjeri, pokažemo solidarnost i razumijevanje, kaže Marčec i dodaje kako će posljedice u primanjima ove će godine osjetiti svi, a prvi su ih osjetili glazbenici jer su već otkazani svi koncerti, festivali, priredbe i druga javna događanja koja uključuju glazbu, što je veliki udar na egzistenciju svih koji od tog posla nastoje živjeti. Zato u HDS-u, HUZIP-u i ZAPRAF-u trenutno razmatramo učinkovite načine pomoći najugroženijima u glazbenoj branši, o čemu ćemo u najskorijem roku obavijestiti sve članove.

Ujedno se apelira i na Vladu. - Članovima udruga, svim vlasnicima i nositeljima autorskih i srodnih prava za koje radimo, želimo poručiti da svakodnevno tražimo najbolje načine kako bismo loše efekte ove situacije za njih pokušali koliko je moguće umanjiti. Molimo Vladu RH, i posebno Ministarstvo kulture da, u svojim mjerama za ublažavanje posljedica na poslovanje, posebnu pažnju obrate i na kulturni i kreativni sektor. On je, pokazalo se, teško pogođen situacijom uzrokovanom ovom pandemijom. Većina glazbenika, a posredno i njihovih obitelji, ostala je odjednom bez ikakvih prihoda. Zato se nadamo da će i nadležna ministarstva i Vlada RH, kod donošenja mjera za pomoć onima koji u ovom času imaju dramatične egzistencijalne probleme, predvidjeti i modele kojima će pomoći preživljavanju i ovog sektora. Posebno treba obratiti pažnju na samozaposlene, u potpunosti izložene tržištu, a poslovno ovisne o jednokratnim ugovorima, koji su u ovim okolnostima više sile apsolutno svi raskinuti. Stavljamo se na raspolaganje da svojim radom, informacijama i poslovnim procesima pomognemo pri provođenju tih modela u djelo, zaključuju udruge za kolektivno ostvarivanje glazbenih autorskih i srodnih prava.

MILAN BANDIĆ
Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • Avatar film
  film:

  Prvo budu odgodili pa kad se nakupi dolaze ovrhe.... zamp je sdpova firma...

 • ivicin:

  Tipicni parazitizam...

 • ivicin:

  Zamp haraclije..ili zampalije...isto