Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prikupljaju prijave za odgode kredita, za kartice mjera još nema

Za građane koji su već otprije u teškoćama ili imaju blokiran račun nema nikakvih mjera pomoći
03. travnja 2020. u 18:06 0 komentara 515 prikaza
Zdenko Adrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Olakšanje plaćanja raznih zaduženja građana nije ni izbliza definirano precizno i nediskriminatorno kao za poduzetnike pogođene pandemijom. Osim što se preporuka Vlade bankama da ne pokreću ovrhe sljedeća tri mjeseca i omoguće odgode plaćanja rata kredita odnosi samo na one koji su bili uredni do kraja 2019., način na koji će banke to provoditi razlikuje se kod svake od njih čime se dužnici dovode u neravnopravan položaj, a banke imaju i odriješene ruke pri odlučivanju o prihvaćanju zahtjeva.

Udruga Franak Udruga Franak: Odluka o odgodi plaćanja prepuštena je samovolji banaka, Vlada pere ruke od građana

Za građane koji su već otprije u teškoćama ili imaju blokiran račun nema nikakvih mjera pomoći. Zaduženja po karticama i leasingu nitko iz Vlade nije spominjao, no iz Hanfe su nam odgovorili da su leasing društvima dali preporuke da protiv onih koji otežano plaćaju, a dosad su bili uredni, ne poduzimaju mjere prisilne naplate niti im obračunavaju zatezne kamate.

- Hanfa je leasing društvima izdala uputu da za takve korisnike ne moraju, zaključno s 31. ožujka 2021., provoditi vrijednosna usklađenja, tj. da su ih dužni provoditi uzimajući u obzir izvanredne okolnosti - precizira regulator. Zasad su nam samo u OTP leasingu potvrdili da daju tromjesečni moratorij, a i u Erste leasingu kažu da odgađaju otplatu.

Za kreditne kartice, banke tek pripremaju mjere pa Erste najavljuje određene olakšice, a PBZ Card poručuje da će omogućiti tromjesečne odgode, dok u OTP-u kažu da razmatraju dodatna rješenja za postupno podmirenje kod revolving kartica. Dosad su mjere za olakšanje otplate kredita precizirali OTP, HPB, PBZ, Sberbank i Erste banka.

Zdenko Adrović ADROVIĆ O MORATORIJU Banke će po potrebi odgoditi otplatu kredita za dodatna tri mjeseca

OTP nudi odgode na tri mjeseca, pri čemu se kamate plaćaju nakon isteka moratorija, uz moguće produljenje roka otplate, HPB ima opcije: produljenje roka otplate uz smanjenje mjesečnih anuiteta, moratorij na otplatu glavnice, ali uz mjesečno podmirivanje kamate ili produljenje otplate i moratorij na otplatu ukupnog zaduženja s podmirenjem kamate po isteku. Sberbank nudi tromjesečnu odgodu uz produljenje roka otplate prema istom modelu kao OTP, dok Erste i PBZ nakon tromjesečne odgode predviđaju i mogućnost moratorija za još tri mjeseca.

Zagreb: Na Jarunuskom jezeru automobilom se zaletio u stup i poginuo
Vatrogasci režu lim
Teška nesreća na Jarunu: Jedna osoba smrtno stradala
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.