Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozno

HBOR odobrio protuzakonit kredit Horvatovoj Fimi od 75 mil. kuna

fima, horvat
Marko Jurinec/Pixsell
26.05.2010.
u 08:00

Fima je kupila dionice Validusa, koji je bio sudužnik za kredit, a kupljene dionice založene su kao jamstvo.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i njezin šef uprave Anton Kovačev sudjelovali su u nezakonitu kreditiranju Fima Holdinga Milana Horvata sa 75 milijuna kuna, kojim je novcem Fima dokapitalizirala i preuzela kontrolu nad investicijskim fondom Validusom.

Ništetan posao

Iako sklopljen još 2005. godine, taj je aranžman i te kako aktualan jer Fima kredit nije uredno vraćala, a zbog protuzakonitih odredbi ugrađenih u ugovor najviše je oštećen sam Validus jer mu je blokiran račun.

HBOR je Fimi Holdingu odobrio kredit za kupnju nove emisije Validusovih dionica u iznosu od 75 milijuna kuna i pristao da sam Validus bude sudužnikom te, povrh toga, da se Validusove dionice kupljene kreditom založe kao sredstvo osiguranja povrata kredita.

Stručnjak za gospodarsko pravo kojeg je Večernji list zamolio da prouči taj ugovor ustvrdio je kako je riječ o očito protuzakonitom aranžmanu, koji je u direktnoj koliziji s člankom 234. Zakona o trgovačkim društvima, čiji prvi stavak glasi: "Ništetan je pravni posao kojim društvo nekome daje predujam, zajam ili osiguranje radi stjecanja dionica toga društva."

Takvo tumačenje otvara barem dva ozbiljna pitanja. Prvo, kako je to moguće da bilo koja banka, a pogotovo državna, sudjeluje u protuzakonitom kreditnom aranžmanu, i drugo, kako to da je na po sebe štetan ugovor pristao Validus, čiji je račun zbog Fimina nevraćanja kredita sada blokiran?

Ugovor o kreditu (broj G-19/05) 25. kolovoza 2005. godine uime HBOR-a potpisali su šef uprave Kovačev i član uprave Krešimir Leko, a kao ovlaštena osoba i u Fima holdingu i u Validusu ugovor je potpisala ista osoba – Milan Horvat.

Osim založenih Validusovih dionica, zadužnice i bjanko-mjenica, dodatno su za povrat kredita jamčili Dubravko Žganec i Ljiljana Weissbarth, Horvatovi suvlasnički partneri u Fimi.

Peru ruke

Iz Validusa su jučer poručili kako od trenutka blokade računa zbog jamstva za HBOR-ov kredit Fimi "intenzivno rade na utvrđivanju pravne i financijske pozicije društva", međutim nisu odgovorili jesu li pokušali osporiti protuzakonit ugovor o kreditu.

Na pitanje zbog čega je Validus uopće pristao na protuzakonit financijski aranžman, odgovorili su da to treba pitati one koji su taj posao i sklopili.

Ključne riječi

Komentara 32

2X
2Xgeneral
21:14 30.12.2013.

Sada dioničari trebaju tužiti državu za nadoknadu štete!!!! Ovo se jedino može događati u Hrvatskoj a da nitko ne reagira!!!

DA
darko9
09:09 26.05.2010.

a šta da se zbroji sav novac pokraden od 91 jadranka počni provoditi reforme sad i odmah

DA
darko9
09:07 26.05.2010.

kolike su to sume novca koji je pokraden u ovoj maloj zemlji narod bi živio u izobilju ko u znanstvenoj fantastiki ali ne u financijama vlada kaos lopov do lopova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije