Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hanfa: Ulaganje u binarne opcije i CDF-ove čista je kocka!

Ante Žigman: Najveći je dio rizika nebankarskog financijskog sektora u imovini. Kad su nekretnine posrijedi, tu su osiguravajuća društva najaktivnija
05. srpnja 2019. u 14:23 2 komentara 309 prikaza
Ante Zigman
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Najveći je dio rizika nebankarskog financijskog sektora u imovini. Kad su nekretnine posrijedi, tu su osiguravajuća društva najaktivnija jer mirovinski fondovi nemaju po zakonu mogućnost izravno kupovati nekretnine.

Francuski magazin "The Good Life" donosi veliku priču o Poslovnom dnevniku Veliko priznanje Francuski magazin objavio veliku priču o Poslovnom dnevniku

Osiguranjima to omogućava veće prinose nego na obveznice, no svi znamo koji su tu rizici. Zato posebno pratimo ulaganja u nekretnine društava za osiguranje, posebno sad kad cijene nekretnina dostižu rekordne razine, veće nego prije deset godina, istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman na predstavljanju nove publikacije Makroprudencijalni skener rizika, čiji je cilj svakog kvartala identificirati, procjenjivati i pratiti sistemske rizike u sektoru financijskih usluga.

Gubici malih ulagača

S obzirom na to da trenutačno imovina bankarskog sektora stagnira, dok financijska tržišta rastu i udio u imovini im se popeo na trećinu, čelnik Hanfe istaknuo je kako je u razdoblju rasta bitno osigurati da se sistemski rizici sustavno prate.

Jednako dobro je da se prate dok je ekonomska situacija dobra jer se jedino dobra vremena mogu koristiti da se stvore rezerve za kasnije. Migracija imovine u nekretnine događa se, osim zbog niskih kamata i stagnacije na tržištu kapitala, i zbog pada prinosa na obveznice jer zadnja izdanja pokazuju da Hrvatska ima dobar rejting.

Konferencija za medije Hrvatske banke za obnovu i razvitak KATEGORIJE HBOR Kreditiranje zapošljavanja i inovativnosti s kamatom 0,73%

Osim sistemskih rizika za velike investitore, regulator se pozabavio i zaštitom malih ulagača i najavio da je izvjesna trajna zabrana njihova ulaganja u binarne opcije i CDF-ove: na takvim i sličnim financijskim instrumentima već je jako puno ljudi u Hrvatskoj izgubilo novac.

– Marketinške akcije kod CFD-ova ne objašnjavaju rizike kad nude proizvode: nudila se, primjerice, kupnja Appleovih dionica s polugom većom od 30 posto. Znači, ako cijena raste, dobivate, ali ako pada, 30 puta više gubite! To je izrazito špekulativan instrument i ideja je da se ograniči djelovanje poluge do pet puta – prokomentirao je Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hanfe.

Binarne su opcije, da podsjetimo, financijske izvedenice koje se namiruju u novcu, a kod kojih plaćanje fiksnog iznosa ovisi o tome hoće li se događaji koji utječu na cijenu, razinu ili vrijednost temeljne imovine dogoditi u trenutku ili prije dospijeća izvedenice. CFD-ovi su financijski instrumenti koji nisu opcije, “budućnosnice”, a eventualni se prinos ostvaruje na razlici u cijeni između početne i završne pozicije trgovanja dok cijena dionica, fondova, roba i indeksa fluktuira.

Sjedište Beča osvojili suveniri iz Hrvatske marljivog Slavonca Zorana Bašića IZVOZNIK U središtu Beča – hrvatski suveniri

– To je kao u kockarnici, čisto klađenje! – poručio je Jednačak.

Zabrana i u Uniji

Prema odluci Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), na razini cijele EU trenutačno je zabranjena prodaja binarnih opcija malim ulagačima te ograničena ili zabranjena i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika. Mjere ESMA-e su već produljivane, do 1. srpnja za binarne opcije te do 1. kolovoza za CFD-ove. Odluči li se Hanfa na trajnu zabranu trgovanja za male ulagače, odnosila bi se na sva investicijska društva i kreditne institucije koje ih promoviraju, distribuiraju ili prodaju u Hrvatskoj te na sva investicijska društva iz drugih članica EU koje pružaju takve usluge u Hrvatskoj putem podružnice ili prekogranično izravnim pružanjem usluga.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar whack.tack
    whack.tack:

    kada ste male ulagace agrokora doslovce preko noci opljackali, bilo je to sve u redu. sada na burzi ne da nema nikoga, nego nikada nam vise nitko nece niti doci

  • valval:

    Ovo je odluka na razing EU i nije posljedica Hanfine proaktivnisti. To je danas proforme institucija. Nažalost. A u biti je njena funkcija jedna od najvažnijih (pored nezavisnog i efikasnog sudstva) za zdravi ekonomski razvoj jedne wannabe free market države.. ... prikaži još!. Njihova glavna uloga je osigurati fer utakmicu tj. zaštita malih ulagača na ZSE. Iako je od početka domaćeg burzovnog tržišta bilo "nepravilnosti" koje bi na developed markets (ZSE je dva ranga isopod) završile s ozbilnjim pravnim posljedicama bar nešto se pokrenulo za vrijeme bivšeg šefa Ante Samodola. Ovo sad je smiješno i tužno. To vam vide svi imalo ozbiljniji domaći investitori i zato ih nema više. Ono šta je još tužnije je da ja to pišem vama umjesto da čitam kod vas. Sramota.