Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hanfa objavila da je Euroherc nekorektno odbio isplatiti štete

ante samodol
Arhiva VL
01.02.2010.
u 11:14

Hanfa je i dosad bila vrlo ažurna u provođenju svojih nadzorničkih ovlaštenja kad su posrijedi osiguravatelji. Nadglednik tereti Euroherc i za nepoštovanje roka u kojemu se trebao očitovati o njihovu zapisniku nakon provedenog nadzora.

Hanfa je i dosad bila vrlo ažurna u provođenju svojih nadzorničkih ovlaštenja kad su posrijedi osiguravatelji i njihovo odstupanje od propisa, no u sporovima između osiguravatelja i osiguranika obično je posredovao sud ili, kod malo fleksibilnijih stranaka, HUO-ov Centar za mirenje. Zato je pomalo iznenađujuća njihova odluka da objave kako Euroherc nije postupao zakonito u slučajevima u kojima je izbjegao isplatiti predujmove naknade štete oštećenim osobama, kao i da nije rješavao takve zahtjeve u zakonskom roku.

Nepoštovanje rokova

Nadglednik tereti Euroherc i za nepoštovanje roka u kojemu se trebao očitovati o njihovu zapisniku nakon provedenog nadzora. Tijekom nadzora Hanfa se pozabavila sa 12 slučajeva s područja osiguranja u prometu, izabranih metodom slučajnog uzorka, ali i temeljem predstavki koje su podnijele oštećene osobe, žaleći se zbog izostanka isplate imovinske i neimovinske štete. Premda ne spominje neku konkretnu kaznu, u rješenju koje potpisuje čelnik Hanfe Ante Samodol navodi da u skladu sa svojim ovlastima javno objavljuje informaciju o nekorektnim postupcima osiguravatelja. Može se pretpostaviti da je posrijedi objava koja ima težinu “suda časti”, no ako bi se koristio u sudskom sporu između Euroherca i oštećenika, dokument bi vjerojatno dobio na težini. No iz Euroherca odvraćaju da su oni iskoristili svoje zakonsko pravo i podnijeli tužbu Upravnom sudu kojom traže poništenje Hanfina rješenja. Na tri stranice pravničkim jezikom tvrde kako su oštećenici podnijeli nepotpunu dokumentaciju o slučaju, pa zbog toga nisu ni mogli poštovati rokove koji teku nakon podnošenja odštetnog zahtjeva.

Rješenje pravomoćno

Osiguravatelj se čak poziva na knjigu Marijana Ćurkovića koja polemizira o važnosti potpune dokumentacije, na europsku, ali i praksu osiguravatelja u BiH.

– Dostavljamo i Rješenje Prekršajnog suda u Zagrebu na temelju kojeg su odbijene Hanfine optužbe u sličnom predmetu – iznose u svoju obranu iz Euroherca.

No, dok Upravni sud ne donese pravorijek, na snazi je Hanfino rješenje, koje je pravomoćno i protiv njega nema mogućnosti žalbe.

Komentara 2

AD
adolf2
11:35 01.02.2010.

...pa zar i Hanfa po jadnim ercegovcima...

PA
Parsifal
12:20 01.02.2010.

Ne razumim se previše u pravo,u ovo naše pravo još i manje jer zbilja imamo lopine koje pišu zakone,koji ih provode i one koji sude po tim zakonima a da ne pričam o onima koji trebaju podučavati o zakonima ali raznorazne lopine od ustavnog suda napraviše sprdnju.Danas tko god poželi može ustavnom sudu podnjeti tužbu...nije li taj sud samo za kršenje ustavnih prava ili sam u krivu.Ako sam u pravu od kud neko jebeno OD sebe uopće vidi u ustavu Hr i zašto ta Hanfa zbog nemoralnog ili kriminalnog poslovanja nebi imala ovlasti da takva poduzeća jednostavno ugasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije