Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HAMAG-BICRO: Hrvatska postaje tehnološki brend u medicinskoj robotici

RONNA
Foto: Promo
1/4
24.09.2019.
u 14:21

Prva robotska neurokirurška operacija sa sustavom RONNA izvedena je u ožujku 2016. godine, a danas već četvrta generacija tog robota operira u Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom doc. dr. sc. Darka Chudya

Robotika postaje nezamjenjiva u svim djelatnostima, pa tako i u medicini, gdje sofisticiranom izvedbom smanjuje invazivnost zahvata, dijagnosticira te rehabilitira pacijente. Hrvatska prednjači u razvoju u odnosu na mnogo razvijenije zemlje zahvaljujući pojedinim izvrsnim projektima, među koje spadaju i projekti RONNA i NERO koje predvodi prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB).

Foto: Arena Hospitality Group

RONNA je pojednostavljeno autonomni dvoručni robotizirani sustav za neurokirurgiju koji se primjenjuje kao pomoć pri stereotaktičkoj navigaciji neurokirurških operacija. Može i samostalno izvoditi operacije pa rasterećuje kirurga koji, u tom slučaju, obavlja samo najosjetljivije zahvate koje robot još uvijek nije u stanju obavljati. Ideja o razvoju ovog robotskog sustava razvija se još od 2008. godine. „Za projekt RONNA smo tada dobili značajna sredstva koja smo utrošili za nabavku izrazito skupe opreme bez koje ne bismo bili u stanju započeti istraživanja. Pri tome smo stekli neprocjenjiva iskustva te otvorili potpuno nove istraživačke teme, a zahvaljujući tim sredstvima uspjeli smo se uključiti u međunarodnu konkurenciju na izrazito kompetitivnom području medicinske tehnologije. RONNA je dokaz kako je osmišljenim i dugoročnim ulaganjem moguće u Hrvatskoj stvoriti nove vrijednosti u visokim tehnologijama. Nadam se da nećemo propustiti priliku da Hrvatska postane tehnološki brend u medicinskoj robotici“, tvrdi Jerbić koji još brži razvoj na ovom polju očekuje nakon osnivanja Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.

Foto: Arena Hospitality Group

Prva robotska neurokirurška operacija sa sustavom RONNA izvedena je u ožujku 2016. godine, a danas već četvrta generacija tog robota operira u Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom doc. dr. sc. Darka Chudya. RONNA kontinuirano postiže rezultate kakve je teško postići klasičnim postupcima pa se već duže vrijeme priprema peta generacija koja će, osim navigacije, izvoditi i operativne zahvate kao što je bušenje lubanjske kosti i uvođenje instrumenata u kranijalni prostor.

Kontinuirana uspješna suradnja s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) traje više od deset godina, a tijekom razvoja i kliničke primjene robota RONNA, razvijen je i komplementaran projekt NERO. U projekte profesora Jerbića i njegovih suradnika HAMAG- BICRO dosad je uložio 42,24 milijuna kuna. u suradnji s tvrtkom INETEC, robot NERO nastao je kao rezultat potrage za jednostavnijom i kompaktnijom konstrukcijom robota koji će osigurati još veću točnost navigacije. U budućnosti će RONNA i NERO predstavljati jedinstveno robotsko rješenje za neurokirurške zahvate.

Znanost i tehnologijski razvoj u Hrvatskoj još nisu u dovoljnoj mjeri shvaćeni kao poluge ekonomskog razvoja te se još uvijek gledaju kao trošak umjesto ulaganje. Danas je najveći kapital znanje, a proizvodnja intelektualnih dobara glavni je smjer modernih ekonomija. Razvijajući RONNU, stvorili smo platformu za budućnost na kojoj će se obrazovati brojni moderni inženjeri koji će biti važna poluga za razvoj hrvatskog gospodarstva“, zaključuje Jerbić, koji je još jedan od #prvih25 HAMAG-BICRO perjanica uspjeha.

Sufinancirano sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije