Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specifična ponuda

Halal certifikat za Vegetu, vafle...

03.02.2015., Zagreb -  Osnovna skola Matija Gubec prva je skola u Hrvatskoj  koja u svojoj prehrani ima halal hranu.
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
08.03.2016.
u 13:53

Domaće tvrtke prilagođavaju proizvode i za muslimanska tržišta

Hrvatske su se prehrambene tvrtke zadnjih godina počele prilagođavati specifičnoj tržišnoj publici koju čine muslimani. Njih 70 posto, znači oko milijarda i 600 milijuna potencijalnih potrošača u svijetu, živi i hrani se po halalu, a to je sve ono što nije zabranjeno Kuranom.

Povećan izvoz

Od 2010. godine, kada je pod kapom Islamske zajednice u Hrvatskoj počeo djelovati Centar za certificiranje halal kvalitete, halal certifikate ishodio je 61 prehrambeni proizvođač, 23 ugostiteljska objekta i sedam turističkih agencija. Prema riječima Aldina Dugonjića, voditelja centra, trenutačno je u postupku desetak novih zahtjeva.

– Uzmimo kao primjer jednu čokoladu koja sadrži otprilike deset različitih sastojaka. Svaki od tih sastojaka provjerava se odnosno utvrđuje mu se porijeklo, koje mora biti u skladu s dopuštenim sastojcima koji su definirani halal normom. A preduvjet da bi se pokrenuo postupak certificiranja jest implementiran sustav HACCP – objašnjava Dugonjić.

Halal certifikat proizvođačima donosi sasvim konkretne prednosti. U centru kao primjere izdvajaju tvrtku Naše klasje koja je nakon dobivanja certifikata povećala izvoz u BiH za 30 posto, te tvrtku Kraš čijih 118 halal proizvoda čini 30 posto njezina asortimana, a u Saudijsku Arabiju izveze 3500 tona samo jedne vrste vafla.

– Halal tržište u Europi procjenjuje se na 66 milijarda američkih dolara, a u svijetu na 635 milijarda dolara. Veličinu halal tržišta u Hrvatskoj teško je procijeniti s obzirom na to da se većina halal certificiranih proizvoda prodaje u trgovačkim lancima s ostalim proizvodima i vrlo je teško procijeniti je li kupac kupio određeni proizvod zato što na sebi nosi oznaku halal kvalitete. U budućnosti planiramo, zajedno sa znanstvenim ustanovama, napraviti posebno istraživanje kako bismo došli do egzaktnih pokazatelja – kazao je Dugonjić.

Među većim i poznatijim kompanijama koje su ishodile halal certifikate za svoje proizvode su i Dukat, Gavrilović, Koka, Mlinar, PIK Vrbovec, Vindija, Zdenka i Zvečevo. Koprivnička Podravka ima više od 300 certificiranih proizvoda, uključujući i najpoznatiji, Vegetu.

Korist za kompaniju

– Koristi od halal certifikata, kako za samu kompaniju, ali i za pojedini brend, možemo promatrati na tri načina. Njime se zadovoljavaju specifični zahtjevi potrošača, omogućuje ulazak na nova tržišta ili veći iskorak na postojećima, a certifikati su i dodatna mjera u osiguranju kvalitete i sigurnosti proizvoda – kažu u Podravki.

Jelu i piću u Kuranu je posvećeno 199 redaka, a strogo je zabranjena konzumacija svinjskog mesa, alkohola, strvina i krvi te konzumiranje mesa životinje koja nije zaklana u ime Boga. Muslimani se također klone mesa životinja koje imaju pandže, a zabrana se odnosi i na životinje koje su ogavne kao što su razne vrste insekata. Za razliku od halala, sve te vrste hrane nazivaju se haram.

>> Turist prvi kontinentalni hotel u Hrvatskoj s halal-certifikatom 

>> Tržištu halal prehrane pridružili su se i hrvatski proizvođači

Ključne riječi

Komentara 4

SB
silvia_bilic
16:46 08.03.2016.

Halal pršut je najbolji

Avatar Dameanu
Dameanu
15:07 08.03.2016.

U svijetu cak proteziraju halal bez obziram na vjeru jer garantira kvalitetu.

IR
ira8
19:14 09.03.2016.

Krasove napolitanke od 200g su samo 1$ u Kanadi, a kutija zvaka 1.79$.... Nema nista jeftinije od 1$. Svi ih rado kupuju zbog ukusa I cijene. Kinezi, Filipinci..Moja prijateljica iz Indije po vjeri Sikh nezeli kupovati i konzumirati Halal proizvode... imaju dugu povijest sa Muslimanima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije