Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Gubitak Uljanika lani 454 milijuna kn, ali ne zbog lošeg poslovanja

Pulsko brodogradilište pred dokapitalizaciju dugove iz prošlosti namirilo je smanjivanjem kapitala na 201 milijun kuna
30. kolovoza 2012. u 22:00 4 komentara 31 prikaza
'14.07.2012., Pula - U brodogradilistu Uljanik porinut specijani brod jaruzar pod imenom Bartolomeu Dias. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Svi su preduvjeti za dokapitalizaciju Uljanika zadovoljeni i sve je spremno za ulazak obveznih mirovinskih fondova u pulski škver. Skupština je umanjila temeljni kapital sa 670,8 na 201 milijun kuna. Tako se pokrio gubitak grupe od 454,4 milijuna kuna iz 2011. Nominalna vrijednost dionice tvrtke sada je 90 kuna.

Radnici koji su kupili dionice Uljanika nisu oštećeni jer su kupovali po cijeni od 40 do čak 18 kuna po dionici, ovisno o godinama staža, a nisu oštećeni ni ulagači s tržišta kapitala jer je cijena dionice na Zagrebačkoj burzi 60 kuna. Nakon umanjenja kapitala slijedi dokapitalizacija. Izdat će se nove dionice, a u škveru nadaju se svježem kapitalu u rasponu od 100 do 300 milijuna kuna.

Gubitak nije posljedica poslovanja u 2011. godini, pojašnjavaju u Uljaniku, čemu je dokaz i konsolidirana neto dobit od 1,69 milijuna kuna. Riječ je o gubicima koji se vuku od pretvorbe još 1992. U tih dvadeset godina tvrtka je izgubila pomorsko dobro za koje nije dobila odgovarajuću odštetu, sa 17 društava svela se na šest, a oko 2003. gubili su i do tri kune po dolaru zbog tečaja.

– Morali smo uskladiti temeljni kapital s realnom vrijednošću tvrtke. Sve ostalo bilo bi varanje investitora – kazali su nam u Uljaniku. Na jučer održanoj skupštini 75 posto glasova bilo je u rukama predstavnika države, odnosno AUDIO-a, jer još nije završen proces upisa radnika u vlasništvo nad dionicama.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  ... jel to onaj "uljanik" za kojeg se tvrdi da dobro posluje ? ... strava ...

 • Fantom47:

  A po kojem je to zakonu pomorsko dobro upisano u vlasništvo Uljanika? To je magla Uljanika,vlasti i ove novinarke? Pretvorba 1992. ? pa opet ovo najnovije. Iz šupljeg u prazno, ili kako bez ikakvog konkretnog novaca izvršiti "pretvorbu".Komunistički kapitalizam, ili ... prikaži još! kako sami sebe s ovakvom vlašću grizemo za rep.

 • Jean-Michel_Nicolier:

  Izgleda da naše firme u domaćem vlasništvu naprave prave financijske izvještaje tek kada moraju pustiti investitore u vlasništvo, a do tada ih valjda kreiraju u odjelu marketinga.