Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast ključnih pokazatelja poslovanja

Grupa KONČAR ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Grupa KONČAR
Foto: Grupa KONČAR
1/2
28.10.2021.
u 18:35

Uzimajući u obzir postignute poslovne uspjehe i procjenu rezultata do kraja godine, iz Grupe KONČAR prognoziraju da će nastaviti s rastom svih segmenata poslovanja te ispuniti planove za 2021. godinu

Grupa KONČAR u trećem je kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Tako su ukupni prihodi Grupe veći za 18,3 posto, ostvareni neto konsolidirani rezultat Grupe iznosi 154,5 milijuna kuna, knjiga otvorenih narudžbi, backlog, dostigla je povijesno najveću vrijednost od čak 5,2 milijarde kuna te je prvi put ikad KONČAR ugovorio posao na zahtjevnom tržištu Japana.

KONČAR se može pohvaliti s poslovnim prihodima u iznosu od 2.484,7 milijuna kuna, što je 387,2 milijuna kuna ili 18,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodaja u izvozu nastavlja rasti, postigla je vrijednost od 1.494,5 milijuna kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u tri kvartala prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62 posto. Novougovoreni poslovi iznose 3.362,5 milijuna kuna, što je 1.137,4 milijuna kuna ili 51,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz prodajne, postignuti su i odlični financijski rezultati. EBITDA iznosi 230 milijuna kuna i veća je za 110 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDU za siječanj – rujan 2020. godine. Operativna dobit je 157,2 milijuna kuna, priopćeno je iz Grupe. 

U trećem tromjesečju tekuće godine finaliziran je i proces izrade Integralne strategije 2020+ Grupe KONČAR, koja je predstavljena Nadzornom odboru i dobivena je suglasnost za njezino daljnje provođenje. Koncept unutar kojeg su temeljni ciljevi za oblikovanje nove dimenzije obuhvaća implementaciju četverogodišnjeg razvojno-investicijskog ciklusa, poboljšanje kvalifikacijske strukture i kompetenciju zaposlenika integracijom velikog broja inženjera u sljedeće četiri godine te daljnje povećanje izvoza i otvaranje novih kapitalnih tržišta. Proširenjem portfelja usluga i ponudom kvalitetnih rješenja s većom dodanom vrijednošću, konsolidirani prihodi do 2024. godine planirani su na razini od 4 milijarde kuna, a odnose se na organski rast.

Usporedno s procesom izrade Integralne strategije, Uprava Društva kontinuirano je provodila promjene u poslovnoj strukturi Grupe. Pripojena su Društva sličnih proizvodnih programa, u dogovoru s kineskim partnerom provedena je likvidacija zajedničkog pothvata KONČAR – XD te je osnovano novo društvo KONČAR – Digital. Osnivanjem novog Društva, nastavljene su aktivnosti razvoja novih poslovnih rješenja koja će biti u fokusu biti sljedećih više od 10 godina, a to su digitalizacija proizvoda, usluga i poslovnih procesa.

Uz izrazito dobar trend rasta svih poslovnih pokazatelja, KONČAR je ugovorio nekoliko značajnih projekata. Prvi put u povijesti, KONČAR će za japanskog naručitelja izvršiti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane (MHE). Ovo je prvi put da su japanski investitori odabrali europskog ponuđača generatora pa KONČAR ovdje ne predstavlja samo sebe, već kao pionir otvara tržište i drugim proizvođačima s tržišta Europe. Nadalje, ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po načelu "ključ u ruke“ potpisan je s tvrtkom Rimac Automobili. Krajem rujna ugovoren je posao i sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution, vrijedan 63 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir postignute poslovne uspjehe i procjenu rezultata do kraja godine, iz Grupe KONČAR prognoziraju da će nastaviti s rastom svih segmenata poslovanja te ispuniti planove za 2021. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije