Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkup grožđa

Grožđe će se preuzimati 4. i 5. studenoga za 1,80 kn po kg

berba
Michael Palijan / VLM
29.10.2011.
u 09:33

Kutjevo d.d. ipak će otkupiti viškove grožđa iako su im kapaciteti popunjeni

Veliki problem proizvođača grožđa na području Požeško – slavonske županije koji nisu imali kome prodati svoje grožđe konačno će biti riješen. Uprava Kutjeva d.d. donijela je odluku o otkupu dodatnih 420.000 kilograma grožđa proizvedenih na području Požeško-slavonske županije. U Kutjevu d.d. ističu da od navedene količine grožđa, 300.000 kilograma, pripada proizvođačima koji s njima nemaju ugovorenu proizvodnju i plasman proizvoda, riječ je o 45 proizvođača grožđa od ukupno 60.

Razlika na osnovu koje su kooperanti tražili dodatni otkup grožđa su Ugovori koji su prestali biti važeći u 2011. godine te su produženi sa 67 proizvođača koji posjeduju 112 hektara vinograda uz ograničavanje prinosa 8.000 kilograma po hektaru. -Navedeno ograničenje u skladu je sa standardima i propisima Europske unije kojima se prinos po hektaru za vrhunska vina limitira na navedenu razinu. Nažalost, čest je slučaj da pojedini proizvođači ne poštuju ovu ugovornu odredbu stvarajući tako problem kako sebi tako i Kutjevu, a česti su slučajevi i hiperprodukcije po hektaru. Napominjemo, kako Kutjevo d.d. nije imalo nikakvu obvezu iste produžiti već smo razmišljali na način da bi tržišni viškovi grožđa bili daleko veći od sadašnjih da smo postupili po osnovnom principu ponude i potražnje. Pritiskom na nadležne institucije isti već nekoliko godina za redom naviknuti su na ovaj način rješavati i ove dodatne količine – ističe Natalija Matajić, predsjednica Uprave Kutjeva d.d..

Dodatne količine grožđa Kutjevo d..d će otkupljivati po fiksnoj cijeni od 1,80 kuna za kilogram, a plaćanje će se vršiti po realizaciji prodaje vina. Obzirom da su skladišni kapaciteti popunjeni tvrtka će kupiti dodatne posude za smještaj grožđa koji će se otkupljivati 4. i 5. studenog.

- Ukoliko ostvarimo bolji rezultat u plasmanu vina za dodatne otkupljene količine grožđa, spremni smo podijeliti ostvarene rezultate s kooperantima – poručuje predsjednica Uprave koja smatra da je ovaj njihov postupak izuzetno korektan jer od navedenih proizvođača njih 25 proizvodi i druge poljoprivredne kulture, ali ih predaju drugim otkupljivačima.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
bode
15:43 29.10.2011.

Slavonci, da ste doveli svoje grožđe u Dalmaciju mogli ste ga prodati po minimum 3,5 kn. Ovamo doli je u koncu sezone grožđe bilo preko 5,0 i preko 5,5 kn.

KA
kapt56
23:23 29.10.2011.

Ovo što rade ovi u Kutjevu d.d. je sramota i sprdnja! Moja Natalija jučer si došla u Kutjevo, a nadam se da ćeš brzo i otiči kao tvoi predhodnici, a znaš zašto? Zato jer si \"prepametna\", a nama pametni kao ti nisu potrebni!

DU
Deleted user
10:30 31.10.2011.

Ljudi, budimo solidarni, poločimo svo to vino, da se može novo stavit u bačve..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije