Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napredak

Grčić: Povlačimo više novca iz fondova Europske unije

branko grčić
Patrik Macek/Pixsell
18.07.2012.
u 13:17

Financijski pokazatelji jasno označavaju napredak ostvaren u prvom polugodištu ove godine u odnosu na kraj prošle godine, priopćili su iz Vlade

– U prvih šest mjeseci ova je vlada povećala iskorištenost europskih fondova 12 posto te je podigla na razinu od 49 posto – pohvalio se potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na konferenciji za novinare, koju je započeo riječima “konačno dobre vijesti”. Ugovoreno je, kaže, 78 milijuna eura novih sredstava iz programa pretpristupne pomoći IPA, a najveći porast ugovorenih i isplaćenih sredstava ostvaren je u segmentu prometa, gdje je zabilježen porast od 24,47 posto ili 23 mil. eura. I regionalna konkurentnost bilježi znatan rast sa 21 posto ili 13 mil. novih ugovorenih poslova. Kod inače najkritičnijih projekata, onih vezanih uz ruralni razvoj i infrastrukturu, također je realiziran napredak od 15 posto, odnosno, ugovoreno je čak 18,6 mil. eura novih projekata.

Bogati strukturni fondovi

– Naš je cilj do kraja godine podići iskorištenost IPA fondova na 60 posto od ukupne alokacije sredstava. Molit ćemo Boga da tako uspješni budemo i sa strukturnim fondovima koje možemo koristiti nakon ulaska u EU i koji nose i do deset puta više novca – rekao je Grčić te dodao kako nema zemlje u EU koja je uspjela povući više od 90 posto novca iz fondova te kako je prosjek oko 50 posto. Tako će, tvrdi, Hrvatskoj u drugoj polovici 2013. godine biti alocirano 450 mil. eura, godinu poslije 1,1 milijarda eura, a 2015. čak 1,5 mlrd. eura. Zato već sada pritišću upravu HŽ-a i drugih javnih tvrtki da što više ulažu u pripremu projekata.

– Za povlačenje 1,5 mlrd. eura iz fondova potrebno je pripremiti projekte vrijedne 1,7 mlrd., pri čemu se priprema i razlika financira iz nacionalnih sredstava. Problem je i što je rok za ugovaranje i provedbu projekta kraći nego u IPA programu i iznosi dvije godine, pa pregovaramo s Bruxellesom da nam se kao novoj članici dopusti godina više nego ostalim članicama Unije – pojasnio je novinarima potpredsjednik Vlade te dodao:

– Za jednu uloženu kunu u EU projekte natrag se dobije čak 60 kuna, a riječ je o potpuno bespovratnom i besplatnom novcu. Najavio je i da će za dva tjedna Vlada objaviti novu regionalizaciju Hrvatske o kojoj pregovara s Unijom, a koja će, tvrdi, doprinijeti boljoj apsorpciji europskog novca u svim krajevima Hrvatske.

– Korištenje europskih fondova koče problemi s dozvolama, pripremom dokumentacije, otkupom zemljišta... – rekao je Grčić te optužio bivšu, HDZ-ovu vladu da je iza sebe ostavila katastrofu i goleme dugove koji su novoj vladi otežali realizaciju investicijskih projekata koji se sufinanciraju iz europskih fondova.

Naplata 3 mrld. kamata

– Ovo je vrijeme katastrofa, eksplozija javnog duga, eksplozija duga za kamata. Netko je te dugove ostavio prije nas, a mi danas plaćamo cijenu. Evo, iduće godine moramo platiti više od tri milijarde kuna kamata, što je više nego što smo uspjeli uštedjeti svim rezovima – zaključio je Grčić.

Komentara 6

KO
komifo
13:50 18.07.2012.

sredstva iz Europe kojim gradovi popravljaju kanalizacije... jaka stvar... spasi ti Dinu i Dioki pa da vidiš izvoza i dolara...

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
13:55 18.07.2012.

Drug "u razdeljak te ljubim" Grčić je izložio povečanje u procentima, svi drugarski slavite druga Grčiča. Kolika je visina tih sredstava, za šta su utrošena i koja je realna korist? 100 000 traktora! 50 000 radio-aparata! Laž, prokleta laž i statistika.

SK
skakavac
17:44 18.07.2012.

Ma kakve to ISKORIŠTENOSTI, vi jedino znate iskorištavati hrvatske žitelje, sve ostalo je prodaja komunističkih parola, gubite se već jednom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije