Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Građevinari i brodari ne vide kraj agoniji, turizam zarađuje

Većini tvrtki problem bi trebala olakšati predstečajna nagodba, a očekuje se i povećanje opsega poslova u građevinarstvu
16. veljače 2013. u 13:15 4 komentara 4 prikaza
'31.08.2011,Osijek - Kras prezentira nove proizvodne pogone u Karolini vrijedne pet milijuna eura,pogon proizvodnje keksa Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'

Poslovni rezultati domaćih kompanija za prošlu godinu nisu pretjerano iznenadili – velik dio njih imao je dobit, no ona je znatno smanjena u odnosu na 2011. godinu. Todorićeva Jamnica i Ledo imali su, primjerice, veću dobit nego godinu prije.

Predstečajne nagodbe

Brodarskim kompanijama ne vidi se kraj agonije, a i građevinske tvrtke očekivano imaju gubitke, no njih bi mogli spasiti novi poslovi, a neke i predstečajne nagodbe. Svjetliji su primjer Tehnika pa i Viadukt. Turističke tvrtke posluju pozitivno, što bi se trebalo nastaviti i ove godine. Neobičan je pozitivan rezultat i rast prometa Optima telekoma s obzirom na to da je prije nekoliko dana objavio blokadu i pokretanje predstečajne nagodbe. Dalekovod, koji je krajem prošle godine zatekla blokada, mogao bi već u utorak potpisati predstečajnu nagodbu, dok je sudbina Konstruktora ipak stečaj.

U prošloj godini Dalekovod je imao prihod od 887,8 milijuna kuna i iskazao neto gubitak od 383,1 milijuna kuna. Grupa Dalekovod u istom je razdoblju ostvarila prihod od 1,2 milijarde kuna uz gubitak od 350 milijuna kuna. Ukupan financijski dug smanjen je za 67 milijuna kuna. U tu su kompaniju prošle godine ušli mirovinski fondovi, a novčano bi ih sada trebali dodatno poduprijeti FGS-ovi. Naime, Alternative FGS još od sredine prošle godine tamo snima situaciju i sprema se na ulazak. Predsjednik uprave Matjaž Gorjup izjavio je da kompanija može uskoro dosegnuti godišnji promet od oko 300 milijuna eura, od čega više od dvije trećine na inozemnim tržištima. Ingra je pak dulje vrijeme u lošoj poziciji i blokadi zbog čega i nije mogla iskupiti tranšu komercijalnih zapisa. Prema izjavama predsjednika uprave Igora Oppenheima kompanija je u potrazi za odgovarajućim investitorima koji bi dokapitalizirali tvrtku. Ukupni prihodi grupe Ingra u 2012. godini iznosili su 186 milijuna kuna i niži su 27 posto u odnosu na 2011. godinu, ali su povećani prihodi s inozemnih tržišta. Iskazani operativni gubitak iznosi 83 milijuna kuna, a neto gubitak 127 milijuna kuna. Tehnika i Viadukt su među rijetkim građevinskim tvrtkama koje imaju poslova i dobit. Atlantska plovidba, kao i ostali brodari, stoji loše, a prošlogodišnji gubitak bio je 74,6 milijuna kuna. Njima se, baš kao i Croatia Airlinesu, ne vidi brz ishod situacije. Croatia Airlines imao je gubitak od 64,7 milijuna kuna.

Iz dobiti u gubitak

ACI je prošle godine smanjio dobit i jasno da mu prethodi dokapitalizacija zbog, prije svega, proširenja marina. Načelni dogovori već su postojali o ulasku novog tzv. Linićeva fonda s kapitalom banaka i manjim dijelom države u tu kompaniju. Lanjska neto dobit ACI-ja bila je 23 milijuna kuna. I Petrokemija planira dokapitalizaciju, a razgovori se vode s EBRD-om. Valamar je imao dobit od 52,3 milijuna kuna, a Istraturist 47,2 milijuna kuna. Turizam je sektor u kojem većih iznenađenja ne bi trebalo biti. Grupa Končar godinu je završila sa 176,8 milijuna kuna neto dobiti, što je osam posto manje nego u 2011., ali 12,4 posto više od planiranog. Ukupni konsolidirani prihodi bili su 2,89 milijardi kuna, što je 4,7 posto više nego u 2011. Polovina prihoda dolazi s inozemnih tržišta, a najviše tržišta EU. Prijelaz iz dobiti u gubitak imala je Uljanik grupa. Minus u 2012. bio je 59,53 milijuna kuna. Inače, Uljanik je proveo radničko dioničarstvo i dokapitalizaciju, a do svibnja bi se trebalo okončati preuzimanje 3. maja.

>>Povećana ulaganja u istraživanje i proizvodnju te u obnovu crpki

Jamnici dobit porasla 34,6 posto, Belje

Jamnici dobit porasla 34,6 posto, Belje u gubitku

I dok većina kompanija bilježi smanjenu dobit u odnosu na lani, Agrokorova Jamnica imala je rast dobiti od 34,6%, na 134,9 milijuna kuna. Rasla je i dobit Ledu za 5,5 posto, na 132,9 milijuna kuna. Ledo je prošle godine obilježila dokapitalizacija od 750 milijuna kuna koja je omogućila kupnju Agrokorovih tvrtki u Srbiji i Crnoj Gori. Belje je pak imalo čak 102 milijuna gubitka, a Konzumu i Zvijezdi dobit je pala.

DOBITNICI HT  - 1,69 milijardi kn

DOBITNICI

HT  - 1,69 milijardi kn

Ina - 687 milijuna

Konzum - 204 milijuna kuna

Končar - 176,8 mil. kn

Jamnica - 134,9 mil. kn

Ledo - 132,9 mil. kn

Viro - 128 mil. kn

Dukat - 111 mil. kn

Viadukt  - 3,6 mil. kn 
(bruto dobit)

Kraš  - 1,8 mil. kn

Tehnika - 1,26 mil. kn

GUBITNICI Croatia Airlines - 475 mil. k

GUBITNICI

Croatia Airlines - 475 mil. kn

Petrokemija - 178 mil. kn

Ingra - 83 mil. kn (operativni gubitak)

Atlantska plovidba - 74,6 mil. kn

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • fran123:

  Kad građevinari budu manje pohlepni možda im i krene, jer ako ih gradnja sa kupnjom zemljišta,svim dozvolama,materijajom i radom po metru /kvadratnom izađe cca 800eura,a za isti traže 2100 eura i više.Prema tome molim lijepo.

 • Avatar puky
  puky:

  "Građevinari i brodari ne vide kraj agoniji" ... nisam ni jedno ni drugo a ne vidim bome ni kraj agoniji ... strava ...

 • furest:

  dok drzava ne otvori rat lokalnoj mafiji nece nam krenuti na bolje banalni primjer pola sjeverne istre obicni gradjani nemaju gdje vezati svoje male barke , sto se napravilo jos za austrije je zadnje sto se napravilo za gradjane i ... prikaži još!ne i ribare , sta se ceka , gradjani bi svi platili ulozili svoje solde samo da im je barcica na sigurnom ali ne da MAFIJA cuva se dok se ne pojavi njihov kandidat pa da ima za sebe i svije potomke i jatake